Nowoczesna stodoła

Dom stoi na prostokątnej działce w portugalskim mieście Ourém. Teren na działce opada w kierunku południowym od strony drogi publicznej. Różnica między najwyższym i najniższym punktem działki wynosi około 4,5 m. W okolicy jest wciąż sporo pól uprawnych, ale w pobliżu stoją już inne domy jednorodzinne, a w oddali widać zamek w Ourém. 
Architekt wyjaśnia swój pomysł na ten dom powołując się ma rysunki domów z różnych miejsc świata. Jak zauważa, kiedy poprosimy dzieci o narysowanie domu, w zdecydowanej większości przedstawią one uproszczony rysunek składający się z pięciu linii, małego prostokąta i dwóch kwadratów. Pięciobok przedstawia ściany i dach. Prostokąt odzwierciedla drzwi, a kwadraty to okna. Pokazuje to, że wszystkie domy mają cechy wspólne i zawsze słowo „dom” oznacza schronienie. Ma to być miejsce, które chroni nas przed otaczającym nas światem. Ma to być nasz mały raj na ziemi i nasz własny świat.
Ten dom architekt Filipe Saraiva stworzył dla siebie i swojej rodziny. To miejsce miało być połączeniem jego doświadczeń i wyobrażeń na temat idealnego, bezpiecznego, wygodnego i funkcjonalnego miejsca dla rodziny.
Po znalezieniu i kupieniu działki, projekt zaczął rozwijać się w sposób naturalny. Jak wspomina Saraiva, jego oczekiwania i wspomnienia nadały znaczenia jego rysunkom. W ten sposób pierwsze szkice zaczęły przyjmować spójną formę. Ta forma stała się podstawą całego konceptu, a architekt dbał o to, by wszystko stworzyło spójną, funkcjonalną całość.
Projekt tworzony był na zasadzie kompozycji modułowej, nadając właściwy rytm ścianom zewnętrznym i dachowi. Metoda budowlana opierała się na prefabrykowanych, czarnych, betonowych panelach, o prostokątnych wymiarach, które idealnie pasowały do konceptu. Dom składa się więc z powtarzających się modułów ułożonych sekwencyjnie. Zastosowanie czarnego betonu pomogło delikatnie zintegrować dom z otaczającym go krajobrazem, jednocześnie pozwalając ograniczyć koszty budowy.
W efekcie powstał dom, prawie monolityczny, który ma prostą, idealnie regularną formę. Ustawiony jest w sposób, który pasuje do opadającej działki, wykorzystując jej największe atuty.

Lokalizacja: Ourém, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

zdjęcia

João Morgado

architekci

zdjęcia

João Morgado

komentarze

zobacz ten wpis na FB