Nowoczesna stodoła

Elewacja domu została wykonana z drewnianych paneli, które przechodzą z zewnątrz do wnętrza budynku. Stopniowane przenikanie tej powłoki zewnętrznej domu zwiększa poczucie prywatności pomieszczeń wewnętrznych oraz osłoniętych terenów na zewnątrz. 
Ściana budynku od strony drogi nie ma żadnych okien i z ulicy widoczna jest tylko jego górna część. Dla kontrastu, dwupiętrowa fasada południowa domu, która znajduje się od strony doliny, jest w pełni przeszklona i otwiera wnętrze na fantastyczne, panoramiczne widoki. Balkon oraz taras tworzą spójną całość z drewnianą konstrukcją.
 
Salon, który znajduje się na piętrze, zorganizowany jest jako przestrzeń otwarta. Kuchnia w formie wolnostojącego bloku oraz kominek dzielą to  pomieszczenie na różne strefy: gotowania, jedzenia, wypoczynku i bibliotekę. Klatka schodowa, która oddzielona jest betonową ścianą, prowadzi w dół na poziom sypialni. Znajdują się tam też pokoje gościnne, pomieszczenia użytkowe oraz warsztat, ulokowany pod garażem.
 
Lokalizacja: Zwischenwasser, Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB