Nowoczesna stodoła

FAHOUSE to zaskakujący dom, ukryty w zapewniającym prywatność lesie iglastym, a inspiracją dla tego budynku były historie z dzieciństwa.

Architekt Jean Verville wykorzystał w tym projekcie kontrasty między światłem i tym, co nieprzejrzyste. Stworzył projekt graficzny, który kształtem przypomina dwa gigantyczne drzewa iglaste, podkreślając dziecięcy aspekt swoich inspiracji. Projekt czerpie z archetypu domu, a jego podwójnie trójkątna forma doskonale ilustruje dziecięce pomysły, które widoczne są na wielu etapach tego projektu.
Projekt powstał z myślą o młodej parze z dwojgiem dzieci, tworząc wymarzone warunki dla życia rodzinnego i rzeczywistego stylu życia tej rodziny. Wyjątkowo bliska współpraca właścicieli i żartobliwość widoczna w ich relacjach z dziećmi dały architektowi wiele pomysłów, które pomogły zaprojektować nie tylko sam dom, ale też nowy sposób życia dla młodej rodziny. Te wspólne dążenia do doskonałości widoczne były na każdym etapie projektu i jego budowy, co przyniosło efekty w postaci najwyższej jakości i perfekcyjnego zgrania wszystkich elementów.

Projekt z zewnątrz opiera się na dwóch trójkątnych formach. Długość działki architekt podkreślił długim przejściem wytyczonym wzdłuż bezokiennej ściany pierwszego elementu. Szerokie, zewnętrzne schody odzwierciedlają też naturalny spadek terenu, prowadząc na parter nowoczesnej STODOŁY, gdzie przybyli witani są pod imponującym zadaszeniem, które rozciąga się na taras. Duże, przeszklone drzwi otwierają się na pełne energii wnętrze, które od środka otwiera się z kolei na tajemniczy las. Salon z wielu stron otoczony jest szklanymi ścianami, co pozwala wnikać otoczeniu i przyrodzie do wnętrza domu. W ten sposób wnętrze ożywa i czerpie leśną magię ze swego wyjątkowego otoczenia.

Staranne rozplanowanie schodów podkreśla znaczenie parteru, zapewniając jednak dostęp do wyższych przestrzeni obu elementów projektu. Pierwsza z tych przestrzeni to miejsce dla dzieci, umiejscowione w „zaczarowanym lesie”, zorganizowane tak, by rówieśnicy mogli tu spędzić noc na piętrowym łóżku, wynosząc fantastyczne wspomnienia.

Kolejne schody prowadzą do drugiej przestrzeni – kryjówki rodziców. To miejsce przypomina organizacyjnie ul, w którym każda „komórka” oferuje coś innego. Dzięki zastosowaniu efektu lustra, sypialnia powiększa swą przestrzeń o łazienkę, tworząc dwa proste, spokojne w charakterze miejsca zawieszone jakby między niebem i ziemią.

Cały dom działa na wyobraźnię, łączy dziecięce marzenia z dorosłą codziennością i pobudza do przeżywania coraz to nowych, rodzinnych przygód.

Lokalizacja: Kanada
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej