Nowoczesna stodoła

Ha Long to miasto w Wietnamie, które charakteryzuje niezwykła różnorodność terenu. Są tam góry, wzgórza, doliny i piękne wybrzeże. Ze względu na tę cechę, miasto i jego okolice są miejscem, gdzie rozwija się turystyka i gospodarka, a co za tym idzie – widoczna jest tu także potężna urbanizacja.

Architekci z firmy TOOB STUDIO uznali jednak, że Ha Long za bardzo skupia się na nowych zabudowaniach, przez co zwiększa się szybko gęstość zabudowy, powodując ograniczanie i zacieśnianie przestrzeni do życia. W swoich projektach szukają więc rozwiązania dla tego problemu, tworząc coś w rodzaju „przestrzeni wentylacyjnych”, które stanowić będą kontrast dla ciasnej zabudowy miejskiej. Takie przestrzenie mają też wspierać wspólne życie zamieszkującej w nich rodziny.
Zgodnie z takimi założeniami powstał projekt domu Ha Long o powierzchni w sumie 300 m². Działka oddalona jest o około 1 kilometr od nabrzeża, więc dom został zaprojektowany w taki sposób, by w otwartych przestrzeniach można było poczuć powiew świeżego powietrza od morza. Poza przestrzeniami prywatnymi wszystko inne płynnie się ze sobą łączy. Dzięki temu żona zajmująca się sprzątaniem na podwórku od frontu może prowadzić rozmowę z mężem, który pracuje w ogrodzie na tyłach domu, a dzieci bawiące się na górze mogą w każdej chwili zerknąć na swoich rodziców.

Ten dom to uosobienie swobodnego i luźnego życia, które najlepiej odzwierciedla charakter tego miejsca.

Lokalizacja: Wietnam
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej