Nowoczesna stodoła

Marzyli oni o tym, by ich dom miał ciepłą i znajomą formę, ale miał też im dawać „poczucie jakby byli na wakacjach”. Podstawą projektu stała się więc prosta forma drewnianej chaty i odpowiednie w takim przypadku materiały, czyli drewno. Inspiracją miał być dwuspadowy dach, drewniana elewacja, wyróżniający się kominek przypominający wyglądem palenisko oraz zintegrowane przestrzenie wewnętrzne z otoczeniem.
Architekci z firmy Matt Fajkus Architecture zamienili jednak tradycyjny, rustykalny charakter drewnianej chaty, proponując czyste linie, proste wykończenia i „ciosaną” formę, która lepiej pasuje do miejskiego wnętrza.

Plan domu i jego geometria zewnętrzna to odpowiedź na specyficzne ukształtowanie działki. Rosnące na miejscu drzewa narzuciły kształt głównego elementu domu, zapewniając jednocześnie cień, który naturalnie otaczałby ukrytą w lesie chatę. Ustawienie drzew na pierwszym planie już na etapie projektowania pozwoliło także lepiej dopasować się do zalesionej, spokojnej okolicy, w której znajduje się działka.

Główne aspekty, które brano pod uwagę projektując wnętrze domu, to naturalne światło i przytulny charakter. Zarówno strefa wspólna, jak i prywatna, wychodzą na osłonięte tarasy o różnych rozmiarach. W ten sposób powstała weranda od frontu, prywatne patio oraz taras z tyłu budynku, który płynnie łączy się z ogródkiem. Podobnie jak od frontu, także w centrum podwórza zachowano duży, rosnący tu wcześniej wiąz, wykorzystując jego naturalne cechy.

Przestrzenie dzienne otwierają się na otoczenie zewnętrzne dzięki dużym, szklanym, przesuwnym drzwiom, a dodatkowe okna w części górnej ścian wprowadzają do wnętrza rozproszone światło oraz widok otaczających dom koron drzew. Drewniane sufity dodają ciepła i nawiązują do drewnianej elewacji zewnętrznej. Lekko czerwona obudowa kominka wprowadza do wnętrza nowy odcień i nowy, wyróżniający się materiał. Płaszczyzny dachu wykończono wzmocnioną blachą, a podobny odcień szarości we wnętrzu kontrastuje z kolorem drewna i cegły, jednocześnie dopełniając ich ciepły charakter.

Na działce powstał też wolnostojący domek dla gości, który umownie łączy się z budynkiem głównym małym, prywatnym patio.

Lokalizacja: Teksas, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej