Nowoczesna stodoła

Ten nowy domek przy plaży w brytyjskim Elie zastąpił bungalow z lat 70-tych. Nowy dom wykorzystuje wszystkie cechy swej nabrzeżnej lokalizacji, zapewniając jednocześnie właścicielom luksus podziwiania niepowtarzalnych widoków na zatokę Firth of Forth.
Forma budynku została rozbita na części, aby dopasować go wielkością do bardziej tradycyjnych sąsiadów. W elementach łączących, przykrytych poziomym dachem porośniętym rozchodnikiem, zorganizowano szereg przestrzeni mieszkalnych. 
Główne wejście do domu znajduje się między dwoma odcinkami budynku, które świetnie korespondują z latarnią morską stojącą dalej na plaży. Największa część dwupiętrowa mieści kuchnię, pomieszczenia użytkowe i sypialnie, a mniejszy element domu został zorganizowany jako miejsce na cztery łóżka dziecięce z własną przestrzenią dzienną i prysznicem. Przestrzeń salonu, która łączy oba elementy jest w dużym stopniu przeszklona, a salon zorganizowany jest na planie otwartym, w połączeniu z jadalnią i miejscem do oglądania telewizji. Dla kontrastu, część domu przeznaczona dla gospodarzy jest świadomie bardziej zamknięta i chroni prywatność swych mieszkańców.
Architekci zastosowali całą paletę drewnianych desek i cynkowanej blachy, aby oddać ducha nadmorskich szop na łodzie, jakie rozsiane były tu kiedyś na nabrzeżu. Cynk oraz drewno dobrze komponują się z białymi ścianami, a momentami wychodzą poza mur, by stworzyć ustronne miejsca osłonięte przed deszczem i wiatrem.
Materiały wykorzystane wewnątrz są proste i „użytkowe”. Pojawia się drewniana płyta OSB oraz beton na podłodze na parterze. Część głównego dachu pokryta jest panelami słonecznymi.

Lokalizacja: Elie, Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB