Nowoczesna stodoła

Dom Family Villa XL znajduje się na nowych przedmieściach mieszkalnych w Słowenii i mieszka w nim duża, 7-osobowa rodzina. Okolica to typowo miejsko-wiejski krajobraz, dlatego projekt jest parafrazą typowych elementów architektonicznych tego miejsca.
Dom składa się z dwóch równoległych elementów i jednego łączącego, który ułożony jest prostopadle. Obie części budynku są wydłużone symetrycznymi dachami dwuspadowymi. Krótszy z nich ma jeszcze zadaszone miejsce parkingowe. Podpiwniczenie budynku zawiera wzmocnioną stal, ale piętra wyższe składają się wyłącznie z elementów wykonanych technologią  drewna klejonego warstwowo.

Wnętrze jest przestronne i zorganizowane na trzech poziomach. Salon ograniczają duże szklane powierzchnie, które otwierają się na atrium, zachowując płynny układ komunikacyjny między wnętrzem domu a otaczającą go przyrodą.

Fasada budynku to wielkoformatowe panele. Element łączący jest jaśniejszy, a dwa elementy główne utrzymane są w ciemniejszej tonacji. Duże szklane powierzchnie przesunięte są do środka i połączone są z drewnianym obiciem. Przesłaniają je pionowo ułożone wąskie elementy drewniane, które działają również jako osłona przeciwsłoneczna.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej