Nowoczesna stodoła

Ten dom w zabudowie bliźniaczej został stworzony dla młodej rodziny mieszkającej w Petaling Jaya w Malezji. Dom ułożony jest na dwóch różnych poziomach, przy czym w niższej części działki znajduje się zadaszone miejsce na samochód oraz brama i schody, które łączą tę część z samym domem, położonym na wyższym poziomie.
Dom składa się z jednopoziomowej, otwartej części dziennej, która krzyżuje się prostopadle z dwupiętrową częścią budynku, gdzie mieszczą się prywatne, zamknięte pokoje.
Dominująca, górna przestrzeń podłużna ma formę dwuspadowego dachu, a inspiracją dla niej była prośba klientów o to, by projekt był współczesną interpretacją stodoły. Jej elewacja wykonana jest z modułowych, szarych, betonowych bloków, które tworzą wyraźny kontrast z głównie białą częścią niższą budynku.
Po wejściu do domu można przejść w różne strony budynku. Po lewej stronie znajdują się otwarte, ułożone liniowo strefy dzienne, których ciągłość podkreśla wysoki, dwuspadowy dach, obity od wewnątrz drewnem. Miejsce to jest wizualnie połączone z korytarzem na pierwszym piętrze, z którego można wejść do poszczególnych sypialni na piętrze. Taka organizacja wnętrza tworzy przejrzystą, jasną, niczym niezakłóconą przestrzeń o wentylacji krzyżowej.
Wnętrze domu jest zorganizowane na kształcie litery „T”, a przestrzeń wewnętrzna umiejętnie łączy się z przestrzenią zewnętrzną poprzez serię symetrii i geometrii. Ten dom ciężko jest uznać za prosty, ponieważ wiele przestrzeni krzyżuje się ze sobą, ale każda z nich jest na tyle jasno określona i mówi sama za siebie, że pełni konkretną funkcję i nie wprowadza bałaganu w całości.

Lokalizacja: Petaling Jaya, Malezja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

zdjęcia

Ceavs Chua

komentarze

zobacz ten wpis na FB