Nowoczesna stodoła

Ze względu na fakt, że ten budynek mieszkalny miał tworzyć dialog między architekturą i krajobrazem, to właśnie przyroda stała się punktem wyjściowym dla całego projektu.
Główna fasada budynku ukrywa jego całą wielkość, ponieważ jej główna część znalazła się pod ziemią. Kiedy podchodzi się domu od strony wejścia, wszystko traci swoją skalę, a pojawia się mały, dynamiczny kształt. Wewnątrz jednak mieści się spora przestrzeń: dwupiętrowy hall jest już przedsmakiem tego, co czeka nas dalej. Przestrzeń wewnętrzna zorganizowana jest na bazie dwóch, rozciągniętych elementów, które zapewniają prywatność mieszkańcom.

Dom otwiera się na ogród i jest doskonałym przykładem starannie przemyślanej konstrukcji, która tworzy wygodne, wysokiej jakości pomieszczenia dla większej rodziny, w której każdy może się cieszyć tym , co oferuje piękna okolica.

Las oraz bliskość przyrody miały wpływ na decyzję związaną z wykończeniem elewacji – budynek jest jakby „zawinięty” w drewno, które idealnie pasuje do swego otoczenia. Dach wykonano z wysokiej jakości metalu, który w połączeniu z ciepłą, drewnianą elewacją nadaje całości bardziej dynamiczny charakter. Panoramiczne okna dachowe, które ułożone są w  sposób „płynny”, dają wnętrzu sporo naturalnego światła i wizualnie dzielą monolityczną, ogromną powierzchnię dachu.

Głównym założeniem wykończenia wnętrza było podkreślenie opadającej kaskadą przestrzeni wewnątrz domu. Elementy wykończenia miały nie obciążać całości materiałami i kształtami, podkreślając jednocześnie bliskie relacje z przyrodą i łącząc się spójnie tworząc minimalistyczną estetykę domu. Z tego względu do wykończenia wnętrza zostały wybrane materiały nie tyko piękne, ale też ekologiczne. Pojawia się tu sporo drewna, granitu o naturalnej fakturze, metal i szkło.

Ogromną rolę odgrywa w tym wnętrzu oświetlenie ze względu na skomplikowaną organizację przestrzeni wspólnych domu. Wykorzystano tu koncept przecinającego się oświetlenia, które oferuje wiele możliwych scenariuszy wykorzystania punktów oświetleniowych, co w efekcie tworzy różny klimat i atmosferę, podkreślając jedne miejsca i ukrywając inne.

Jednym z ważnych akcentów tego domu jest minimalistyczny kącik z kominkiem, który odgrywa szczególną rolę w zimowe wieczory. Inne ważne miejsce to otwarta, nowoczesna kuchnia „Ernestomeda”, wykonana z naturalnych materiałów i połączona z rejonem dużej jadalni.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej