Nowoczesna stodoła

Głównym celem renowacji tego domu było stworzenie terenu ogrodu, który byłby odpowiednio wyeksponowany. Kolejnym istotnym założeniem było podkreślenie i wzmocnienie ułożenia budynku względem wzgórza, co zostało zignorowane w pierwotnym projekcie.
W tym celu rozebrano 60 procent oryginalnego budynku, a pozostała część posłużyła jako jeden z modułów nowego projektu. Architekci wykorzystali także pozostałe elementy, ale zupełnie zmienili ich ułożenie.

Nowy budynek składa się z 3 części. Element parterowy to część oryginalna budynku, na który nałożono drugi element, tworząc piętro z widokiem. Do tego stworzono jeszcze jeden element parterowy, który ulokowany został prostopadle do głównej podstawy. Każda część budynku pozostaje dobrze widoczna, dzięki czemu projekt jest przejrzysty i czytelny.

ZASADY PROJEKTOWE

Architekci położyli szczególny nacisk na relacje wnętrza z otoczeniem, zarówno pod względem ułożenia poszczególnych elementów projektu, jak również ich przestrzenności. W nawiązaniu do oryginalnego budynku zachowano dwuspadowy dach, który przekłada się także na przestrzeń wewnętrzną.

Połączenie trzech modułów widoczne jest zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, gdzie powstała przestrzeń o podwójnej wysokości. Zewnętrzna powłoka części budynku w formie drewnianych listew zapewnia ścianom nie tylko wentylację, ale też definiuje cały budynek, podkreślając poszczególne elementy i ich geometrię.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej