Nowoczesna stodoła

Za modrzewiową elewacją tego nowoczesnego domu w okolicy Paryża kryją się loftowe wnętrza i czarna, stalowa klatka schodowa
– całość zaprojektowana przez firmę Karawitz.

Architekci stworzyli dom o nazwie „Marly House” o powierzchni 145 m2 na zachodnich przedmieściach Paryża, w Marly-le-Roi. Po stronie zewnętrznej został on w całości obłożony szarymi listwami z drewna modrzewiowego.

Aby wprowadzić do małej społeczności „wrażenie miejskie”, firma Karawitz umieściła dom znacznie bliżej ulicy niż jego sąsiadów, a przed wzrokiem przechodniów chroni mieszkańców perforowany stalowy płot.

Budynek został uniesiony nad ziemię na „szczudłach”. Ściana od strony ulicy została przełamana na środku, tworząc taras.

„Ten projekt na nowo interpretuje model francuskiego domu, obejmując znany szczytowy dach, ale wprowadzając nową interpretację w relacjach z okolicą” – wyjaśniają architekci. „Od strony ulicy, gdzie każdy dom zwykle izolują żywopłoty, ten otwiera się na przestrzeń publiczną, tworząc nowe poczucie urbanizacji w tej okolicy mieszkalnej.”

Firma Karawitz wybudowała ten dom korzystając z prefabrykowanej konstrukcji CLT (cross-laminated timber), która opiera się na wielowarstwowym drewnie, stając się alternatywną dla betonu i stali.

Dom uzyskał też certyfikację „Passivhaus”, którą otrzymują jedynie budynki skonstruowane tak, by do minimum ograniczały zużycie energii. Za ogrzewanie domu odpowiada w tym przypadku wyłącznie kominek.

Od strony ulicy schodzi się po schodach w miejsce pod domem, stworzone na poziomie piwnicy. Tam magazynowane jest drewno do kominka. Na tym poziomie znajduje się też garaż.

Wewnątrz domu białe, drewniane ściany i sufity zostały zestawione z prostymi materiałami, w tym z czarną stalą i odsłoniętym betonem.

„W całym domu pozostawiono odsłonięte różne surowe materiały, tworząc wrażenie autentyczności” – informują architekci. W ten sposób dom miał spełniać marzenia o przestrzeniach w stylu loftowym.

Na parterze od strony ogrodu umieszczono salon, a kuchnia znajduje się w rogu domu od strony ulicy. Duża jadalnia, uniesiona o stopień wyżej niż salon, ma szklane drzwi, które otwierają się na taras.

Główna klatka schodowa została umieszczona między kuchnią a salonem. Czarne schody są wykonane z jednego kawałka prefabrykowanej stali. Przestrzeń na górze przy schodach służy jako miejsce zabawy dla dzieci. Stąd można wejść po drabinie jeszcze wyżej - do sypialni dzieci.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej