Nowoczesna stodoła

Firma Nanavízió zadebiutowała tworząc minimalistyczny, stonowany dom jednorodzinny, który kryje się między starymi drzewami w otaczającym go lesie. Działka znajduje się na Węgrzech i jest to teren mocno opadający, co było sporym wyzwaniem dla architektów, ale też okazało się być inspiracją do tego, by rosnące wokół drzewa włączyć w projekt domu. Dzięki takiemu ukształtowaniu działki, gałęzie rosnących niżej drzew znajdują się na wysokości okien, zaglądając do wnętrza. Wysokie dęby, orzechy i sosny sprawiają, że dom zamienia się w wygodne „gniazdo”, kryjąc się bezpiecznie pośród otaczającej go przyrody. 
Dom tworzą dwie części, które łączą się pod kątem 90 stopni. Czarny element został wykończony metalem, który kryje dwa piętra i łączy się z dużymi powierzchniami szklanymi. Pojawiający się we wnętrzu surowy, odsłonięty beton łagodzą jasne panele ze sklejki, które pojawiają się w różnych miejscach domu. Ogromna przeszklona ściana, która ciągnie się na dwa piętra, zapewnia pomieszczeniom sporą ilość naturalnego światła, choć znajduje się od północy i przesłonięta jest przez wysokie drzewa.

Lokalizacja: Budapeszt, Węgry
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

zdjęcia

Tamás Bujnovszky

architekci

zdjęcia

Tamás Bujnovszky

komentarze

zobacz ten wpis na FB