Nowoczesna stodoła

Dom stoi na obrzeżach portugalskiego miasta Leiria, na działce usytuowanej wysoko względem miasta.
Choć projekt nie jest banalny, takie zaplanowane są dla niego funkcje. Dom podzielony jest na strefę prywatną z sypialniami oraz strefę wspólną z pokojami dziennymi.
Prywatne części zostały obniżone poniżej poziomu działki, a poszczególne pomieszczenia otwierają się na prywatne patia, które gwarantują wyjątkową prywatność. Pomieszczenia dzienne zorganizowano wokół „domowej próżni”, która gromadzi światło i otwiera się na widoki na zamek stojący w centrum miasta.
Dom zaprojektowany jest wokół trzybocznego dziedzińca, który otwiera się na poziomie ogrodu. Niezwykłe, małe dziedzińce wewnętrze przy sypialniach, sprawiają, że cały projekt wydaje się być unikatowy, choć w kontekście historycznym nawiązuje do swej dawnej spuścizny – zamku Leiria.

Lokalizacja: Leiria, Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

komentarze

zobacz ten wpis na FB