Nowoczesna stodoła

Ten dom znajduje się w Kelating na wyspie Bali, a właściciel nazwał to miejsce „Casablancka”.
Rezydencja oddalona jest zaledwie o pół godziny jazdy samochodem od międzynarodowego lotniska Ngurah Rai, ale kiedy jest się na miejscu, można mieć wrażenie, że trafiło się do pełnego roślinności raju. Cała nowa architektura została dopasowana do działki, uwzględniając opadający kontur rzeki. Na działce znajduje się również stary, jawajski dom, który stoi w pobliżu wody. 
Główna strategia architektoniczna polegała na zastosowaniu konceptu nawiązującego do balijskiej architektury. Opiera się on na trzyczęściowym podziale i idei przestrzennej zwanej „Tri Mandala”. Nista Mandala to część niższa i zewnętrzna, która jest najmniej „uświęcona”, część zwana Madya Mandala to przestrzeń pośrednia i przejściowa, a Utama Mandala to miejsca wewnętrzne o największym znaczeniu sakralnym, gdzie znajduje się „akasa” (część centralna), zwana też przestrzenią pustą lub rejonem „zen”. Ta przestrzeń staje się narzędziem komunikacji dla tych, którzy tu przebywają. Reprezentuje ona też połączenie różnych kultur ważnych dla klienta – zachodu i wschodu oraz Francji i Indonezji. Taki balijski koncept architektoniczny zwykle opiera się na kilku osobnych pawilonach, których umiejscowienie zawsze odpowiada pewnej hierarchii. Wzór kompozycji nawiązuje także do wzoru Swastyki, który przyjęto dla wzorca balijskiego. Według balijskiej tradycji tamtejszy dom podzielony jest zwykle na 9 przestrzeni i także składa się z kilku osobnych pawilonów. Ta rezydencja jest więc interpretacją takiej tradycyjnej koncepcji w nowoczesnym wykonaniu.

Koncept budowlany
Koncept budowy to transformacja tradycyjnych balijskich budynków zwanych „Taring”. „Taring” to tymczasowa konstrukcja wykonana z bambusa, zwykle stawiana przez balijską społeczność na specjalne okazje, takie jak śluby, kremacje itp. Ważne założenie to odseparowanie pojawiające się pod względem budowlanym między poszczególnymi poziomami, ścianami i konstrukcją dachu, z których każda „stoi” niezależnie od pozostałych elementów.

Interpretacja dla klimatu tropikalnego
Architekci, tworząc ten projekt, podjęli próbę zbliżenia mieszkańców jeszcze bardziej do otaczającej ich przyrody. Ściany wykonano z produkowanych lokalnie cegieł, które wprowadzają do wnętrza ciepły, pomarańczowy kolor. Pomiędzy cegły wlano beton, który dodatkowo chroni wnętrze przed balijskim ciepłem. Ze względu na fakt, że budynek stoi w sercu tropikalnego raju, jego konstrukcja jest maksymalnie otwarta. Wiele ścian jest przeszklonych, co pozwala wprowadzać do wnętrza naturalny wiatr.

Lokalizacja: Tabanan Regency, Indonezja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB