Nowoczesna stodoła

Architekt Pezo Von Ellrichshausen stworzył projekt półokrągłego domu, który stanął na szczycie wzgórza na chilijskiej wyspie Chiloe. Dom ma pochyły dach kryty gontem, który wydłuża się tak, by częściowo tworzyć zadaszenie dla wewnętrznego dziedzińca.
Studio, na którego czele stoją Mauricio Pezo i Sofia von Ellrichshausen zaprojektowało Rode House specjalnie dla tej ułożonej wyżej działki, z której rozciągają się piękne widoki na morze. Niezwykła forma tego budynku przypomina cylinder, który został rozcięty na pół, wzdłuż swej średnicy i połączony z odwróconym stożkiem, aby stworzyć pochyły dach.
 „Zakrzywienia w tym budynku są raczej asymetryczne” – informują architekci. - „Z jednej strony wydaje się on być masywnym i hermetycznym schronieniem, a z drugiej odsłania się nam duży, dwuspadowy dach, który wydaje się nie mieć podpierających go ścian.”
Pod nietypowym dachem tego domu zorganizowano przestrzenie w taki sposób, by stworzyć dwa skrzydła z sypialniami, które wychodzą na ogród po przeciwnych stronach. Takie ustawienie sypialni oznacza, że jedna z nich zwrócona jest na północ, a druga na południe, wchodząc w inne relacje ze światłem słonecznym o każdej porze dnia.
Pomiędzy skrzydłami z sypialniami a ogrodem znajdują się częściowo osłonięte dziedzińce, które korzystają z cienia, jakie rzuca na nie krawędź dachu. Miejsca te są również osłonięte przed deszczem i silnym wiatrem wiejącym tu od morza.
Cały budynek został zabudowany z lokalnie pozyskiwanego drewna, a jego konstrukcja podpierająca stromy dach składa się z 45 solidnych wręgów. Ściany obite są pionowo ułożonymi deskami, które przechodzą także na podbicie dachowe, choć sam dach obity jest drewnianym gontem.
Większość okien i drzwi wychodzi na dziedziniec domu, choć każda z sypialni ma też okna, które wychodzą na pięknie układający się w oddali krajobraz.
Przestrzenie wewnętrzne znajdujące się między dwoma skrzydłami z sypialniami mieszczą prosty salon wypoczynkowy oraz jadalnię, która wizualnie łączy się z wewnętrznym dziedzińcem oraz pobliskim krajobrazem.
Drewno wykorzystano także jako główny materiał do wykończenia podłóg, sufitów i ścian wewnątrz domu. Architekci wykorzystali tu więc w pełni doskonałe umiejętności lokalnych stolarzy, którzy słyną z budowy pięknych, drewnianych kościołów i łodzi.
Para okrągłych świetlików umieszczonych w południowym końcu domu podkreśla zakrzywienie sufitu i wpuszcza do wnętrza dodatkową ilość naturalnego światła, które dodatkowo ociepla i ożywia wnętrze od strony salonu i sypialni.

Lokalizacja: Wyspa Chiloe, Chile
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

zdjęcia

Pezo Von Ellrichshausen

zdjęcia

Pezo Von Ellrichshausen