Nowoczesna stodoła

Ten projekt domu letniskowego to efekt rozbudowy i modernizacji starego „Nordlandshus”, czyli tradycyjnego norweskiego domu. Budynek stoi w odludnym miejscu, na nabrzeżu norweskiej wyspy Lofoten.
Początkowo główne założenie projektu opierało się na zamknięciu starej, zniszczonej, drewnianej konstrukcji w nowej, klimatycznej skorupie. Stary dom miał stać swobodnie w swym zewnętrznym opakowaniu, bez tworzenia na niego nowych stref nacisku, a drewniana konstrukcja miała być odsłonięta. Zaplanowano też dobudowanie nowej części domu, która - poza współczesnymi udogodnieniami technicznymi – miała stworzyć interesującą „synkopę”, dzięki m.in. umieszczeniu okien w starej i nowej konstrukcji.

Takie były założenia… ale w projekcie, który ostatecznie powstał, zdecydowano się na bardziej konwencjonalne kierunki związane z renowacją starego budynku. Powstała jednak niewielka przybudówka, która jest czystym przedłużeniem istniejącego tu wcześniej budynku. Zastosowano w niej asymetryczne okna na poddaszu, co pozwoliło wpuścić do wnętrza więcej światła, odsłaniając jednocześnie piękne widoki na okolicę. We wnętrzu zastosowano sklejkę z drewna brzozowego, a elewację obito surowym drewnem świerkowym, które nabrało szarych barw już po dwóch latach ekspozycji na słońce i deszcz.

Klimat w tej okolicy jest dość ekstremalny, a jego cechą dominującą jest silny wiatr. Z tego względu dom został odpowiednio zabezpieczony i przymocowany do podłoża za pomocą płyty betonowej, która działa jak przeciwwaga dla całej konstrukcji.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej