Nowoczesna stodoła

Clement Bacle, francuski architekt z Nantes, stworzył projekt niezwykłego domu w miejscowości Rennes we Francji. Projekt ten jest nietypowy, ponieważ pod wieloma względami miał być projektem „siostrzanym” dla istniejącego tu wcześniej, starego budynku.
Składa się on z dwóch poziomów. Na parterze znajduje się mała kuchnia, pokój telewizyjny oraz pokój gościnny i łazienka. Sypialnia i łazienka właścicieli mieszczą się na górze, a całość liczy zaledwie 65 m2.
Forma domu jest prawie identyczna jak ta starego budynku. Przejmuje ona od niego także dwuspadowy dach wykończony łupkiem, jak w tradycyjnych domach w Bretanii. Obydwa domy łączy przestrzeń, która znajduje się „pomiędzy”. Łączenie to wykonane jest ze szkła i aluminium i pozwala ono rozpraszać naturalne światło wpadające tu przez cały dzień. Trzy duże tafle szkła doświetlają pomieszczenia na górnym piętrze.
Drewniana konstrukcja domu umieszczona na betonowej płycie zapewniała architektom odpowiedni poziom elastyczności. Drewniany siding, barwiony na czarno, jest nawiązaniem do dawnych stodół w Bretanii.
Czarna, aluminiowa stolarka na parterze miejscami sięga aż sufitu, a na górze znajdują się dwa okna mansardowe, które nadają charakter całemu budynkowi. Podłogi na parterze wykonano z malowanego betonu, a na górze z twardego drewna. Pokój gościnny można wydzielić podwójnie otwieranymi, drewnianymi drzwiami.
Cały projekt uwzględniał roślinność rosnącą na działce, która w centrum miasta była szczególnie cenna.

Lokalizacja: Rennes, Francja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB