Nowoczesna stodoła

Höllviken, które leży na południe od Malmö to nadmorski kurort, który odwiedzany jest najchętniej latem. Młoda para chciała zbudować tam swoją nowoczesną STODOŁĘ, która miała stanąć na tradycyjnej działce z domkami letniskowymi. Miała ona być bardzo innowacyjna, a jednocześnie miała pasować do pełnego zmian życia młodej rodziny.

Najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem ze względu na lokalne przepisy budowlane był tradycyjny, 1,5-piętrowy dom, których jest wiele na południu Szwecji. Taka strategia pozwoliła też architektom oszczędzić część drzew i roślinności na działce.
Z punktu widzenia architektów, ten budynek był sporym wyzwaniem. Tradycyjny, dwuspadowy dach został wcielony w nowoczesny projekt. Duże, przesuwne, szklane drzwi oraz wstawione duże lukarny wymagały stalowych wzmocnień w drewnianej konstrukcji. Celem projektu było stworzenie formy pryzmatycznej i zabawa z różnymi elementami, ale bez wprowadzania zbędnych okapów i uskoków. W ten sposób udało się stworzyć wnętrze nowoczesne, otwarte, przestronne, w którym linie wzroku penetrują dom i przechodzą na scenerię zewnętrzną.

Lokalizacja: Vellinge, Szwecja
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej