Nowoczesna stodoła

„Nasze instrukcje były proste – stwórzmy dom, w którym będziemy ciągle świadomi piękna otaczających nas gór. To przyczyna, dla której porzuciliśmy życie w mieście” – takie założenie przyświecało projektowi domu, który stworzyła firma Slee & Co Architects. 
Właściciel firmy i właściciel domu to jedna osoba, która przez lata pracy zapoznawała się z miejscowymi zabudowaniami wiejskimi i właśnie je wykorzystała jako inspirację dla swojego nowego domu. Chodziło o pokazanie prostoty funkcjonalnych konstrukcji z blachy falistej, które można znaleźć na każdej farmie w Republice Południowej Afryki oraz uczciwe wykorzystanie dostępnych lokalnie surowców.
Dom stoi na działce, która od północy graniczy z rezerwatem przyrody i znajduje się na brzegu rzeki Eerste, który jest lekko uniesiony. Dzięki temu mieszkańcy mogą cieszyć się pięknymi widokami na trzy szczyty górskie otaczające pasma, które otacza miasto Stellenbosch.
Projekt składa się z czterech prostych konstrukcji w stylu „szopy z blachy falistej”, które połączone są ścianami wykonanymi z miejscowego kamienia „kraal”. Stalowe elementy budynku zostały ułożone w sposób starannie przemyślany, aby maksymalnie wykorzystać swą lokalizację, zapewniając nie tylko piękne widoki, ale też osłonę przed silnym wiatrem, jaki często występuje w tym rejonie. Stalowe elementy oraz kamienne ściany są też starannie zaplanowane pod kątem widoków z wszystkich ważnych przestrzeni w domu – od części dziennych po sypialnie. Okna na poddaszu mają odpowiednie ułożenie i rozmiar, które przeanalizowano pod kątem góry, w której kierunku są zwrócone, a kamienne ściany tworzą osłonięte małe dziedzińce lub tarasy. Przeszklone ściany w połączeniu z murami tworzą wręcz małe „jaskinie”, przekształcając przestrzenie dzienne w duże, otwarte werandy.
Dom wydaje się unosić nad otaczającymi go łąkami, które graniczą z rezerwatem przyrody, a kamienny taras prowadzi na „farmę”, czyli stare boisko tenisowe przekształcone teraz w działający ogród warzywny.
W każdym miejscu wykorzystano materiały i technologie, które nie wymagają wielkich nakładów pracy w przyszłości. Wiele uwagi poświęcono też odpowiedniemu dociepleniu całości, aby zoptymalizować wykorzystanie alternatywnych źródeł energii. Solarny dach nad północną werandą ociepla wodę oraz basen w zimie.
„To jak mieszkanie na odludnej farmie. Nasze widoki zostały tak starannie zaplanowane, że nie mamy świadomości istnienia innych wokół nas” – podsumowuje Johann Slee.

Lokalizacja: Stellenbosch, Republika Południowej Afryki
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

komentarze

zobacz ten wpis na FB