Nowoczesna stodoła

Budynek znajduje się na dużym przylądku Dungeness w hrabstwie Kent na południowym wybrzeżu Anglii.
Co ciekawe, miejsce to uznawane jest za jedyną brytyjską pustynię i pełne jest drobnych kamieni, zwanych „pebble”. To właśnie one nadały nazwę temu miejscu; słowo "pobble" to stara, tutejsza wersja angielskiego „pebble”.
W okolicy rośnie wytrzymała roślinność nadmorska i nie brakuje tu niekonwencjonalnych budowli w stylu elektrowni atomowej Dungeness. Kosmiczny krajobraz w sposób niezwykły przyciąga jednak wzrok, dzięki czemu cieszy się dużym zainteresowaniem wśród artystów.

Ze względu na szczególne znaczenie naukowe i kulturowe tego regionu, obowiązują tu rygorystyczne plany zagospodarowania przestrzennego. Zgodnie z lokalnymi przepisami, każdy nowy budynek musi zastępować inną, istniejącą wcześniej konstrukcję o tych samych wymiarach. Dlatego właśnie Pobble House składa się z kilku osobnych części, które połączono w jedną całość.

Pobble House tworzy pięknie zaprojektowany dom, który jest kontynuacją niezwykłego dziedzictwa architektonicznego regionu Dungeness - Guy Hollaway Architects

Firma Guy Hollaway Architects wykorzystała materiały zewnętrzne, które nawiązują do rodzimych, unikatowych, odpornych na warunki atmosferyczne szop oraz do pokrytych rdzą, industrialnych urządzeń do połowu ryb. Jedna ze ścian zewnętrznych została wykończona panelami z cortenu, specjalnej stali, która z czasem tworzy trwałą powłokę rdzy. Pozostała część budowli pokryta jest włóknem cementowym i okładziną z drewna modrzewiowego, która z czasem stanie się bardziej srebrzysta i jeszcze lepiej dopasuje się do koloru włókna cementowego.

Pobble House został lekko uniesiony nad ziemię na betonowych kolumnach, aby nie deformować na stałe unikatowego kamienistego podłoża. Zadziwiające jest to, że budżet projektu wynosił zaledwie 250.000 £, co wydaje się być niezwykłym osiągnięciem, biorąc pod uwagę jakość wykończenia wnętrza. Cały budynek został ukończony w 2014 roku i od razu znalazł się wśród finalistów Sunday Times British Homes Awards, a rok później zdobył nagrodę RIBA South East Award 2015.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt Guy Hollaway Architects
Foto: Charles Hosea
Tekst: nowoczesna STODOŁA

więcej

komentarze

Piotr Nowak:
A jak jest rozwiązane pokrycie dachu i odprowadzenie wody z dachu?
Krzysztof Dryla:
W krajobrazie lesistym prezentował by się wyśmienicie
Zbyszek Farion:
był ostatnio w Grand Designs.
Jacek Pociejewski:
SUPER HATA
Aneta Balcerkiewicz:
ale paskudne pustkowie :( brrr
Dariusz Sycz:
znam, znakomicie prosty i...👌
Dariusz Sycz:
na czesci "modrzewiowej" (pod...) membrana.
Peter Hajduk:
na pierwszy rzut oka kosciol
Anna Jasińska:
Kopiuj wklej na skraj czasu:)
zobacz ten wpis na FB

komentarze

Piotr Nowak:
A jak jest rozwiązane pokrycie dachu i odprowadzenie wody z dachu?
Krzysztof Dryla:
W krajobrazie lesistym prezentował by się wyśmienicie
Zbyszek Farion:
był ostatnio w Grand Designs.
Jacek Pociejewski:
SUPER HATA
Aneta Balcerkiewicz:
ale paskudne pustkowie :( brrr
Dariusz Sycz:
znam, znakomicie prosty i...👌
Dariusz Sycz:
na czesci "modrzewiowej" (pod...) membrana.
Peter Hajduk:
na pierwszy rzut oka kosciol
Anna Jasińska:
Kopiuj wklej na skraj czasu:)
zobacz ten wpis na FB