Poblenou Loft

Niektórzy marzą o dużej powierzchni, w której można dobrze się bawić; inni szukają domu, który będzie przytulny i prywatny, stając się idealnym miejscem do wypoczynku. Okazuje się jednak, że te dwie cechy można też doskonale ze sobą połączyć.

Poblenou Loft jest tego najlepszym przykładem. Projekt został opracowany przez firmę Room Studio, a zrealizowany został w Barcelonie na 300 m2.

Właściciele tej nowoczesnej STODOŁY chcieli stworzyć miejsce, które uszanuje architekturę tej przestrzeni, podkreślając jej industrialny charakter oraz materiały. Architekci z Room Studio zachowali więc niektóre oryginalne elementy typowe dla przestrzeni przemysłowych, takie jak widoczne elementy instalacji oraz naturalne, surowe materiały wraz z ich niedoskonałościami.

Poza tym, klienci chcieli, by przestrzeń stała się nie tylko ich domem, ale też miejscem do organizacji różnych wydarzeń i wystaw związanych ze światem sztuki. Z tego powodu miejsce to miało mieć charakter wielofunkcyjny, który może służyć różnym celom, czasami w tym samym momencie.

Architekci i projektanci studia Room zadbali o wszystkie szczegóły projektu. W przestrzeni dziennej, która zajmuje główne miejsce w tym domu o charakterze loftu, zróżnicowali przestrzeń, nadając jej różne funkcje. Udało im się to osiągnąć dzięki umieszczeniu różnych mebli oraz dywanu, które wprowadzają naturalny i płynny, ale jednocześnie wyraźny podział przestrzeni. Dodatkowo konkretne miejsca wydzielono różnym oświetleniem, które jednocześnie podkreśla wysokość przestrzeni.

Oryginalny, industrialny styl wnętrza został zachowany w kuchni, która została na nowo zaprojektowana, ale integruje się z pozostałymi częściami loftu dzięki zastosowaniu podobnych barw. W jadalni umieszczono wyróżniające się meble, które przyciągają uwagę, pasując do nowoczesnego stylu całego wnętrza. Całość wydaje się być płynna, ale zrównoważona, balansując między wygodą i przytulnością, a industrialnym charakterem.

W salonie powstało miejsce wielofunkcyjne. Z jednej strony to idealne miejsce do spotkań i prezentacji, ale z drugiej może być wykorzystywane jako miejsce prywatne i nieformalne – do oglądania filmów z kubkiem kawy na wygodnej sofie. Krzywizna sofy pozwala wygodnie patrzeć na ukryty projektor oraz telewizor, który wisi na ścianie z boku. W samym centrum umieszczono modułową sofę – „wyspę”, która działa jak oś wnętrza, podkreślając jego funkcjonalność i możliwość dostosowania do różnych potrzeb.

Przestrzenie prywatne urządzono na poziomie wyższym apartamentu, skąd można spojrzeć na wszystko co dzieje się poniżej, pozostając jednocześnie bardziej z boku. Piętro wykończono w sposób bardziej prywatny i przytulny, ale nie mniej praktyczny. Całość pozostaje funkcjonalna i praktyczna, ale ciepła, choć wciąż mocno designerska.

Lokalizacja: Barcelona, Hiszpania
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne