Połowa domu

To miejsce znajduje się na Moganshan, pięknej górze w chińskiej prowincji Zhejiang, i słynie z doskonale zachowanego środowiska naturalnego. Budynek, który stał pierwotnie w tym miejscu liczył sto lat, a główna jego konstrukcja to ściany z ubitej ziemi pomieszanej z kamieniami połączone z drewnianymi elementami i kolumnami

Strategia, na której opierał się projekt stworzony przez firmę SU Architects zakładała, że oryginalne ściany i drewniane elementy konstrukcji zostaną zachowane w najwyższym, możliwym stopniu i zostaną uzupełnione o nową konstrukcję z cegły i betonu. Ostatecznie nowa i stara część budynku miały stać się wspólną „mieszaniną”, nawiązując ze sobą relacje i tworząc całość pomimo wszelkich różnic.
Nowy projekt miał sprawić, że budynek stanie się nie tylko wiejskim domem, ale zamieniony zostanie częściowo w miejscowe muzeum, które pozwoli „przenieść się w czasie”. Stare ściany i belki są już nie tyle elementami konstrukcyjnymi, ale same w sobie opowiadają swoją historię, stając w świetle reflektorów.

Co ciekawe, początkowo właściciel działki i starego, zniszczonego domu chciał go zupełnie rozebrać, budując całkowicie nowy dom z wykorzystaniem głównie betonu. Jednak po jakimś czasie – i licznych dyskusjach z architektami – zgodził się, że jest to jeden z niewielu starych domów w tej wiosce i dlatego warto byłoby go zachować, uznając za wartość lokalną. W takiej sytuacji architekci stanęli już tylko przed pytaniem: jak zachować równowagę między nowoczesnym komfortem życia i kontynuacją tradycyjnego kontekstu tego miejsca, przy stosunkowo niewielkiej skali budynku?

Po dokładnym przeanalizowaniu starych elementów oraz samej działki architekci postanowili usunąć część zgniłych, drewnianych kolumn oraz opadniętą część budynku z drugiego piętra, zwłaszcza ścianę zachodnią. Zachowali natomiast główną część konstrukcji drewnianej starego domu, która była w lepszym stanie oraz prawie wszystkie ściany usypane z ubitej ziemi pomieszanej z kamieniami.
Nowa część domu bazuje na betonowej konstrukcji ramowej, a stalowe belki stropowe utrzymują swój ładunek niezależnie od pozostałych elementów. Wewnątrz oryginalnych murów architekci stworzyli też nową ścianę z cegły oraz wykopali przestrzeń na nowe fundamenty pod starymi ścianami. Taka strategia pozwoliła całkowicie odciążyć wiekowe ściany oraz starą konstrukcję z drewna, a nowy dach osłonił je chroniąc przed deszczem i ewentualną korozją.

Robotnicy odnowili stare elementy, by pięknie prezentowały się w nowym wnętrzu, podkreślając ich charakter. Nowe wykończenia są proste, dzięki czemu akcentują kolory ziemi oraz ciepło drewna.

Lokalizacja: Mogan Shan, Deqing, Huzhou, Chiny
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne