Prefabrykowana chata z zakrzywionymi, sosnowymi ścianami

Projekt „Indigo” to dzieło holenderskiej firmy Woonpioniers. Ekologiczny budynek mieści przestrzenie do mieszkania i pracy, a choć powstał z prefabrykowanych materiałów, nie brakuje mu oryginalności, czego przykładem są zagięte, drewniane ściany.

Chata stanęła w maleńkiej wiosce Giethmen w Holandii, a jej właścicielką jest rzeźbiarka Lia Harmsen. Za projekt i realizację odpowiadała firma z Amsterdamu, która ze względu na lokalizację i koszty zdecydowała się na modułowy budynek.
 
nowoczesna STODOŁA o powierzchni 80 m2 ma w pełni przeszklone ściany z tyłu i od frontu, dzięki czemu wnętrze zalane jest naturalnym światłem. Centralnie ustawiony, drewniany moduł mieści aneks kuchenny, łazienkę, prysznic oraz schody z wbudowanymi pod nimi szufladami. Schody te prowadzą na przestronne poddasze z miejscem do spania.
 
Od strony północnej powstało studio właścicielki, a drewniany moduł zapewnia w tym przypadku przestrzeń na niezbędne do pracy narzędzia, kończąc się kuchennym blatem. W salonie, który znajduje się od południa, urządzono małą kuchnię, obok której jest wejście do łazienki, mieszczącej się pod sypialnią na poddaszu.
 
Podłoga na parterze i w łazience została wykonana z praktycznego betonu z pigmentem, a wszystkie ściany wewnętrzne zostały wykończone trzywarstwowymi płytami wykonanymi z drewna sosnowego, wygiętego w odpowiedni sposób.
 
– „Zakrzywione połączenia między sufitem a szczytem ścian pozwalają konstrukcji wytrzymać duże siły, które występują w punktach zgięcia, bez stosowania innych wzmocnień czy wsporników” – wyjaśnia architekt i współzałożyciel firmy Woonpionier, Daniël Venneman. – „Takie rozwiązanie dało nam pełną wolność w kwestii organizacji wnętrza” – dodaje przyznając, że znalezienie odpowiednich drewnianych płyt okazało się niemałym wyzwaniem.
 
– „Dwa tygodnie przed rozpoczęciem budowy firma, która produkowała takie drewniane płyty, które chcieliśmy kupić, nagle przestała je produkować. Na szczęście udało nam się rozwiązać ten problem tworząc małe nacięcia w tylnej części trzywarstwowych płyt, co pozwoliło zgiąć je w taki sposób, by pasowały do naszego projektu.”
 
Wszystkie drewniane elementy, jakie znajdziemy wewnątrz tego domu, zostały wykonane i dopracowane pod ten projekt przez firmę Blind Interieur. Odpowiednia izolacja sprawia, że do ogrzania całej przestrzeni wystarczy niewielki piecyk opalany drewnem. Duże okna powiększają wnętrza o rosnący tuż obok las, który jest główną ozdobą salonu i jadalni.

Lokalizacja: Giethmen, Holandii
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne