Projekt „Boshuis” wpisuje się w bogaty krajobraz przyrody

Właściciele tego domu to ludzie z miasta. Chcieli nie tylko zobaczyć przyrodę, ale także poczuć ją wszystkimi zmysłami. Kupili stary dom na zadrzewionej działce z pięknym naturalnym torfowiskiem. Była to idealna lokalizacja, ale pożądany intensywny kontakt z otoczeniem nie był możliwy w istniejącym domu.
Aby cieszyć się widokiem torfowiska, wszystkie pomieszczenia mieszkalne w nowym domu znajdują się obok siebie w jednym rzędzie, wszystkie zorientowane w kierunku torfowiska. Tworzy to wydłużoną bryłę z całkowicie otwartą, szklaną fasadą z dużymi przesuwanymi drzwiami po jednej stronie. Wszystkie pomieszczenia są połączone długim korytarzem z tyłu domu. W przeciwieństwie do otwartej fasady na torfowisku, do tego korytarza przylega fasada zamknięta. Elewację wykonano z długich, czarnych cegieł, które wzmacniają linearny charakter domu.

Podczas budowy klienci Boshuis mieszkali w bunkrze z lat 60-tych, który odkryli na swojej posesji. Bunkier, który poprzedni właściciel wybudował jako schron podczas zimnej wojny, otwarto z jednej strony. Dzięki temu można cieszyć się światłem dziennym i widokiem na torfowisko, a teraz służy jako podziemny pensjonat.

Cechami charakterystycznymi tej nowoczesnej STODOŁY jest zamknięta, dobrze izolowana ściana od północnej strony domu. Jak również otwarta, przeszklona fasada, która zapewnia ciepło w zimowe dni. Jednak Boshuis oferuje alternatywną interpretację tego, jak wykorzystuje energię z natury. Pompa ciepła wykorzystuje energię geotermalną w ramach zintegrowanego zrównoważonego systemu klimatycznego, a poczyniono również przygotowania do wykorzystania energii słonecznej za pośrednictwem systemu fotowoltaicznego na dachu. W ten sposób, dom na różne sposoby wykorzystuje to, co natura może zaoferować ludziom.

Pośrodku domu, między kuchnią a prywatnymi sypialniami, znajduje się zadaszona weranda, serce długiego domu. Dzięki temu mieszkańcy mogą spędzać jeszcze więcej czasu na świeżym powietrzu, w kontakcie z naturą i w otoczeniu naturalnych materiałów. Odpowiadają temu wytrzymałe, naturalne materiały na zewnątrz – drewniana podłoga, szorstkie kamienne ściany i widoczna konstrukcja dębowych wiązarów. Ta atmosfera jest kontynuowana w domu, gdzie meble i wnętrze – hiszpańska podłoga z twardego kamienia, skromna ciemnoszara kuchnia, duży, solidny drewniany stół jadalny i stalowy kominek Corten – są częścią całościowej koncepcji. Na zewnątrz domu naturalne, częściowo surowe materiały. Elewacja z ciemnego kamienia, surowe okna Iroko i cynkowany dach – przyczyniają się do wkomponowania domu w krajobraz; są charakterystyczne dla czystego, trzeźwego charakteru Boshuis.

Lokalizacja: Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne