Projekt o nazwie 100Doly, czyli STODOŁY

Projekt o nazwie 100Doly, czyli STODOŁY

Dom na terenie agrarnym na obrzeżach wsi Skačany na Słowacji o nazwie 100Doly, składa się z dwóch równoległych, połączonych ze sobą obiektów o archetypowym przekroju, usadowionych na sztucznie utworzonym wzgórzu. Parter we wnętrzu „górki” zawiera część gospodarczo-wypoczynkową. Górna, mieszkalna kondygnacja składa się z dwóch domów, które nawiązują do budynków gospodarczych – w szerszym zakresie STODOŁY. Wzgórze pod szczytami przerywa system wznoszących się murów oporowych. Tworzą one przyjemne zakątki pod nawisami górnej kondygnacji. Na dziedzińcu przed domem dominuje samotny klon. Przeszklone fasady szczytowe obu bloków zapewniają niezakłócony widok na okolicę.

Kontekst

Na zachodnim skraju wsi Skačany znajduje się teren płaski, niegdyś użytkowany jako pole uprawne. Działkę od strony północnej ograniczono drogą lokalną łączącą wieś z drogą główną. Usytuowanie budynku w rzeczywistości ma duży wpływ na strefę ochronną wodociągu. Dom przesunięto dalej od drogi na południową część działki. Do głównego wejścia, podniesionego do poziomu drugiego piętra, prowadzi droga dla pieszych od strony północno-zachodniej. Utwardzony teren, przylegający od strony północnej do wjazdu do garażu, połączono drogą lokalną prywatnym podjazdem.

Układ i działanie

Część dzienna nowoczesnej STODOŁY stoi na sztucznym wzniesieniu, zasłaniając część gospodarczą. Nasypy są ograniczone betonowymi murami oporowymi. Pomieszczenie wspólne, otwierane przesuwną przeszkloną ścianą do ogrodu, uzupełniono na parterze dwustanowiskowym garażem, piwnicą na wino oraz niezbędnym zapleczem technicznym. Na piętro można dostać się schodami lub ścieżkami dla pieszych wznoszącymi się na sztuczne wzgórze. Za wejściem głównym z wiatrołapem (gdzie otwierają się schody) znajduje się obszerny hol, który łączy trzy funkcjonalne jednostki domu. Mniejszy blok z dwoma pokojami i łazienką połączono ze strefą centralną przeszklonym korytarzem. Kolejny korytarz prowadzi do części nocnej, w której znajduje się pokój gościnny, łazienka oraz sypialnia z łazienkami i garderobą. Hol oddzielono od części dziennej domu jedynie stołem jadalnym. Wraz z salonem, kuchnią i jadalnią tworzy otwartą przestrzeń,

Rozwiązanie materiałowe i techniczne

Zasypana żelbetowa konstrukcja parteru stanowi podstawę dla wspornikowych brył traktów mieszkalnych. Obwodowe ściany nośne o grubości 250 mm oddzielone są od murów oporowych szczeliną dylatacyjną. System nośny ciągów mieszkalnych usytuowanych na pierwszym piętrze składa się z ram stalowych. Ściany obwodowe wypełnione są murem z betonu komórkowego. Widoczna warstwa na zewnątrz składa się z elewacji i dachu z systemu tytanowo-cynkowego. Godne uwagi detale to ukryte rynny, wkomponowane w elewację, czy specyficzny szczegół obudowy okna widokowego. Na budynku zastosowano blachę tytanowo-cynkową (dach i elewację) o grubości 0,7 mm, a do obramowania okien blachę o grubości 0,80 mm, przerobioną na kasetony.

Lokalizacja: Skačany, Słowacja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne