Projekt obejmował renowację, adaptację i rozbudowę chaty pasterskiej

Projekt ten obejmował renowację, adaptację i rozbudowę dawnej chaty pasterskiej w północno-zachodniej części Highlands, przekształcając zniszczoną historyczną zabudowę, aby zapewnić jej zrównoważoną przyszłość.

Domek był dawniej tradycyjnym szkockim Longhouse. Prosta konstrukcja zbudowana bezpośrednio z ziemi ze starożytnego szkockiego gnejsu, jest jedynym budynkiem po tej stronie, a jej czerwony blaszany dach został doceniony przez mieszkańców jako sympatyczny punkt orientacyjny.

Kamienne mury pierwotnej konstrukcji zostały zachowane, ale wszystkie inne części usunięto. Z usuniętych istniejących kamieni, wraz z dodatkowym materiałem pobranym z terenu, nowe kamienne mury tworzą nowy „siostrzany” budynek przylegający do pierwotnego budynku, ale wyraźnie z nim połączony.

Nową konstrukcję zaprojektowano z myślą o minimalnej powierzchni. Kamień na elewacji łączy się z nowymi czerwonymi dachami, aby harmonijnie połączyć dwie struktury. Podczas gdy na każdym końcu modrzewiowe żaluzje przemawiają językiem lokalnych, zabytkowych STODÓŁ.

Nowy budynek ma otwartą i wzniosłą bryłę, co zapewnia zaskakującą skalę, która różni się od starej chaty.

Czytaj więcej

Zobacz podobne