Projekt z otwartym poddaszem w Moskwie

Otwarcie niewykorzystywanej wcześniej przestrzeni strychu powiększyło powierzchnię domu jednorodzinnego pod Moskwą. Za nowatorski projekt odpowiadają architekci i projektanci z firmy Ruetemple Studio.

Przebudowa wnętrza sprawiła, że przestrzeń na piętrze nie tylko zyskała podwójną wysokość, ale też wypełniła ciemne wcześniej miejsca naturalnym światłem. Na antresolę wchodzi się z położonej niżej sypialni, gdzie znajdują się jeszcze miejsca do relaksu, kominek, biblioteka i warsztat kreatywny. Schody na nowy strych połączone są z podium, które tworzy sypialnię oraz kuchenną ladę. Przestrzeń wypełnia biel, którą przełamują mocne, czarne elementy, a ociepla ją naturalne drewno.

W pierwotnym projekcie sypialnia domu miała obniżony sufit, nad którym znajdowała się niewykorzystana przestrzeń. Architekci odsłonili potencjał tego miejsca, powiększając i rozjaśniając wnętrze oraz wprowadzili tam zupełnie nową energię. Obecnie sufit nad sypialnią ma 6 m wysokości, a pomieszczenie zyskało 5 okien dachowych oraz jedno panoramiczne, które otwiera się na balkon.

Na poziomie głównym powstało oryginalne, drewniane podium, które pomaga podzielić powierzchnię na różne strefy. Oddziela ono sypialnię od wejścia i garderoby, ale też tworzy pierwszy poziom dla ukrytych schodów, prowadzących na górę. Na podium znajduje się nie tylko duże łóżko, ale też kominek i miejsca do relaksu. Siedzisko przy kominku przykryto prostymi poduszkami, a obok okna postawiono proste, czarne krzesło, które jest idealnym miejscem do czytania w ciągu dnia. Z tego samego podium wyrasta także lada z dwoma czarnymi krzesłami, która może pełnić różne funkcje. Może to być prosty stolik do kawy, ale w razie potrzeby może służyć jako biurko, czy toaletka.

Drewniana konstrukcja podium ociepla całą przestrzeń i wraz z kominkiem tworzy w niej atmosferę przytulności i relaksu. Całość optycznie powiększają białe ściany i sufity, na tle których mocno wyróżniają się czarne elementy, w tym proste kable elektryczne rozciągnięte w odpowiednich miejscach.

Antresola ma szklaną balustradę, dzięki czemu miejsce to wydaje się być bardziej otwarte. To wyciszona, ale pobudzająca kreatywność przestrzeń, która może służyć jako warsztat, miejsce odpoczynku lub druga sypialnia. W dzień jest pełna naturalnego światła, a po zmierzchu ocieplają ją lampy podłogowe i opuszczone nisko minimalistyczne żarówki.

Pod poziomem antresoli powstał jeszcze jeden pokój, który jest zupełnie oddzielony od sypialni, choć połączony z nią wizualnie wewnętrznym oknem z roletą. Ta przestrzeń ma swoje własne drzwi balkonowe z widokiem na rosnące w ogrodzie sosny.

Firma Ruetemple Studio odnowiła także elewację domu. Surową cegłę przykryła biała zaprawa, która kontrastuje z czarnymi detalami, nawiązując do monochromatycznego wnętrza.

Lokalizacja: Moskwa, Rosja
Tekst: nowoczesna STODOLA

Czytaj więcej

Zobacz podobne