Przebudowa wartego zachowania budynku na użytkach zielonych

Przebudowa wartego zachowania budynku na użytkach zielonych

Budynki na użytkach zielonych, które zostały zatwierdzone przez władze budowlane dla rolnictwa i leśnictwa, a które utraciły swoje pierwotne przeznaczenie rolnicze, mogą, pod pewnymi warunkami, zostać uznane za godne zachowania budynki na użytkach zielonych. Obowiązują ich jednak specjalne i surowe przepisy. Dom w Schleinbach pokazuje, jak przebudowa takiego budynku może zakończyć się sukcesem.

Masywne ściany

Punktem wyjścia był starszy, parterowy budynek mieszkalny, solidnie wymurowany, ale nieatrakcyjny architektonicznie. Klienci mieli pomysł na dom przyjazny środowisku, jasny i autentyczny, z jednej strony nowoczesny, z drugiej oparty na lokalnej tradycji budowlanej. Dom miał być wyższy i zawierać jasne, przyjazne przestrzenie mieszkalne. Zgodnie z planami Martina Luckabauera stworzono przykład powściągliwego, funkcjonalnego projektu i funkcjonalnej adaptacji. Zachowano solidne ściany, nadbudowa parteru o wielkość pokoju oraz podwyższenie poddasza zapewniło powiększenie przestrzeni. Jako materiał do budowy kolejnej kondygnacji i niektórych ścian wewnętrznych użyto solidnych, widocznych paneli z drewna klejonego krzyżowo.

Izolacja drewniana

Zastosowano również inne biologiczne materiały budowlane, takie jak płyty z miękkiego włókna wykonane z wełny drzewnej do izolacji. Do izolacji ścian wykorzystano celulozę. Elewacja to z kolei modrzew syberyjski. Z czasem zmieni kolor na delikatny szary. nowoczesna STODOŁA dostosowuje się do wiejskiego krajobrazu, ale jednocześnie ma w sobie coś bardzo przytulnego i zachęcającego z dużymi oknami, przez które wieczorem wpada światło. Pozostałe powierzchnie ścian zewnętrznych tynkowane są w kolorze białym. Do pokrycia dachu użyto płytki włóknocementowej. Wszystkie okna wykonano z dębu, co nadaje im delikatnego charakteru. Budowniczowie i planiści zrezygnowali tu z jakiejkolwiek dekoracji.

Nadbudowa

Dzięki ścisłej współpracy pomiędzy klientem, projektantem i firmą wykonawczą, znaleziono rozwiązanie dla kondygnacji poddasza, dla zwiększenia całkowitej kubatury. Jednak maksymalne możliwe poszerzenie przestrzeni życiowej zostało wykorzystane tylko częściowo, co świadczy również o ostrożnym planowaniu przebudowy. Naczelną zasadą było staranne dostosowanie do specyfiki konstrukcyjnej terenu.

Ogrzewanie i chłodzenie

Dzięki znacznemu zwiększeniu zapotrzebowania na ogrzewanie, możliwa stała się powietrzna pompa ciepła. Kominek został zainstalowany jako dodatkowe ogrzewanie i dla przytulnej atmosfery w godzinach wieczornych. Zachowane zasoby starych drzew działają jak naturalna osłona przeciwsłoneczna i dopełniają ogólną koncepcję ekologicznego budynku.

Duży taras

Z trzech stron znajduje się duży taras wykonany z drewna modrzewiowego, co podkreśla związek z naturą tego domu pośrednicząc między budynkiem a łąką i tworząc równowagę. Ta strefa przejściowa obejmuje również zadaszony obszar na zewnątrz, który jest połączony z salonem jak pokój, ale w rzeczywistości jest tarasem. To znosi granicę między wnętrzem a zewnętrzem. Dom służy teraz młodej rodzinie jako rezydencja w środku wsi. Tym samym spełnia dokładnie cel przeznaczony na „wart zachowania budynek na użytkach zielonych ”, kontynuację starej tkanki budowlanej w tradycji budownictwa wiejskiego.

Podobne lampy znajdziesz na Ramko. 

Lokalizacja: Schleinbach, Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne