Przedszkole w Opolu

Nowe spojrzenie na przestrzeń przedszkolną

Przedszkole zazwyczaj kojarzy nam się z różnorodnością barw i kształtów, a każde z pomieszczeń przemyślane jest zazwyczaj tak, aby było jak najbardziej funkcjonalne i bezpieczne. Zaprojektowane przez architektów ze studia PORT przedszkole w Opolu, z pewnością nie może być nazwane zwyczajnym i typowym.

Celem projektu tego przedszkola było stworzenie pełnej inspiracji i bodźców przestrzeni, sprzyjającej rozwojowi dzieci. Podczas pracy nad projektem skupiono się przede wszystkim na zachowaniu istniejącego układu budynków z dziedzińcem pomiędzy nimi.

Główny, istniejący pierwotnie blok rozbudowano i przekształcono w przedszkole. W budynek tchnięto nowe życie i wzbogacono go o wiele przydatnych funkcji, dzięki zachowaniu pierwotnej kubatury i poszerzając ją o przeszkloną przestrzeń. Ta działa jak wewnętrzne podwórko i pozytywnie wpływa na rozwój dzieci, które mają stały kontakt z naturą. Szkło zaciera granicę pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem, co w myśl idei Montesorii pływa pozytywnie na dzieci w tak młodym wieku.

Elewacje wewnętrzne wyrażają historię i strukturę budynku. Fragmenty starego nadproża czy cegły tworzą oryginalne obrazy, ale też opowiadają historię, pobudzając różne zmysły. Budynek zachowuje zapach naturalnego materiału i prezentuje jego szorstkość, wszelkie zmiany i postępujące starzenie.

Wnętrza zachowano w stosunkowo surowej aranżacji. Przestrzeń ta ma stanowić wyciszenie i odizolowanie od przepełnionego informacjami i nadmiernie pobudzającego świata zewnętrznego.

Lokalizacja: Opole, Polska
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne