Przenikanie się starego i nowego

Przenikanie się starego i nowego

Projekt ten dotyczy aktualnego tematu zmieniającej się wsi, która nie jest już wykorzystywana głównie w rolnictwie. W tym projekcie intencją była ochrona; dzieląc się przeszłością pięknej lokalizacji. Architektura tego projektu nie reaguje na historię w sposób nostalgiczny ani tematyczny, wykorzystuje bardziej kontekstowe podejście. Wnętrze zmieniło się do poziomu, w którym stare i nowe przenikają się, ale nadal są wizualnie obecne, bez hierarchii. W rezultacie nowa sceneria ewokuje oczywistą obecność, która odnosi się do cech krajobrazu naturalnego.

Przeznaczenie budynku

W Muzeum Roman Halder znajdują się artefakty archeologiczne. Halder było godną uwagi osadą, w której w czasach rzymskich produkowano wyroby garncarskie i metalowe. W pobliżu stanowiska archeologicznego w posiadłości Haanwijk znajduje się muzeum. Posiadłość z XVII wieku położona w pięknym otoczeniu przyrody nad rzeką Dommel, pomiędzy Eindhoven i 's-Hertogenbosch w Holandii. System dobrze zachowanych alejek drzew, lasów i pól daje zaskakująco spokojną atmosferę wsi, położonej w niewielkiej odległości od miejskiego otoczenia. Nowe muzeum podkreśla wartość społeczną i historyczną tego miejsca. Jest to początek dalszych wielkich planów muzealnictwa rezerwatu przyrody i renowacji zabytkowych budynków na osiedlu przez właściciela jakim jest Stowarzyszenie Przyrody Brabantslandschap.

Proces renowacji STODOŁY

STODOŁĘ przekształcono dzięki jednej prostej ingerencji architektonicznej. Nowa drewniana bryła w kierunku wzdłużnym STODOŁY zapewnia muzeum 3 strefy. Parter podzielono na pomieszczenia recepcyjne i wystawiennicze. Pierwsze piętro służy jako przestrzeń do badań archeologicznych. Drewnianą bryłę umieszczono w rzucie skośnym, co daje zaskakujący efekt przestrzenny. Otwiera widok i podkreśla wielkość przestrzeni. To odważne posunięcie, które z łatwością mogłoby dominować w doświadczaniu przestrzeni. Jednak optycznie ten efekt dodatkowo wzmocniono przez nachyloną linię w balustradzie, która pomaga zrównoważyć percepcję perspektywy i tworzy spokojne otoczenie.

Ograniczone zmiany wprowadzono również na zewnątrz STODOŁY. Wejście lekko zmieniono, ale poza tym wygląd STODOŁY, która sąsiaduje z monumentalnym budynkiem, pozostaje nienaruszony. STODOŁĘ zbudowano w czasach niedostatku po II wojnie światowej. Najbardziej charakterystycznymi elementami tej epoki są cztery nietypowe szkielety z drewna łupanego. Drewno jest nieoszlifowane, szorstkie, ale stolarka wykonana jest z wielkim kunsztem. To połączenie surowców i wyrafinowanych detali jest inspirujące; to podejście, które przyjęto w nowym projekcie. Dominującym nowym elementem jest delikatna ściana wykończona drewnem. Drewniane listwy topolowe w trzech rozmiarach ułożone są w ciągłym rytmie, dzięki czemu pionowa konstrukcja nośna balustrady pozostaje poza zasięgiem wzroku.

Zrównoważone materiały

Topola pochodzi z majątku Haanwijk. Surowe i wyrafinowane podejście przejawia się również w starannie wypolerowanej, betonowej posadzce, która nie otrzymała żadnego dalszego materiału wykończeniowego. Architektura resetu obejmowała „efektywność rolnika” i kontynuowała metodę nie robienia więcej niż to konieczne w sposób lokalny i rozsądny. Większość materiałów jest pochodzenia biologicznego. STODOŁĘ ocieplono lnem w ścianach szkieletowych wykończonych tynkiem glinianym. Jednak wnętrze nie prezentuje się jako wyróżniająca się eko-architektura. Wnętrze jest cichym i eleganckim tłem dla ekspozycji oraz płynnym ciągłym elementem krajobrazu na zewnątrz.

Więcej pięknych renowacji, znajdziesz tutaj.

Lokalizacja: Sint-Michielsgestel, Holandia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne