Quartéis de Santa Justa

Projekt o nazwie Quartéis de Santa Justa zlokalizowany jest w najwyższym punkcie Monte de Santa Justa, w miejscowości Ponte de Lima w Portugalii. Składa się ze starej kaplicy oraz budowli, która kiedyś służyła jako schronienie dla docierających w to miejsce pielgrzymów. 

Projekt, który wiązał się z renowacją tego miejsca, wykorzystywał istniejące w tym miejscu budynki oraz wymiary istniejących tu murów i ścian. Zachowano lokalizację i oryginalny rozkład budynków, wykorzystując też stare mury, a wymieniając jedynie w pełni dach głównego budynku. Teraz jest on płaski i wykonany z metalowej blachy, która została przedłużona od strony północnej, by stworzyć osłonę dla biegnącej na zewnątrz ścieżki.
Zachowano zewnętrzne ściany kamienne głównego budynku, ale wpuszczono do wnętrza więcej naturalnego światła. Także rozkład organizacyjny pomieszczeń jest zbliżony do oryginału i to właśnie on wyznaczył lokalizację jadalni i kuchni, które znalazły się w zachodniej części głównego budynku. Dwie sale sypialne również wykorzystują rozkład wcześniej istniejących sal. Drewniane podłogi, pionowe panele, które kryją składane łóżka, oraz sufity wykonane są z tego samego materiału, dając poczucie przytulności i komfortu.
Główny budynek od strony wschodniej zakończony jest dwupiętrowym elementem, który ułożony jest prostopadle względem do poprzedniej konstrukcji. Na parterze stworzono część magazynową oraz publiczne łazienki i toalety dla pielgrzymów.

Lokalizacja: Ponte de Lima w Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne