Qville Ecological Co-Housing by B-architecten in Essen

Współmieszkanie Qville Ecological Co-Housing

Dawne stajnie, wpisane do rejestru zabytków na obszarze przyrodniczo-rolniczym w Essen, przekształcono w ekologiczny projekt. Belgijski Qville Ecological Co-Housing stanowi projekt współmieszkania. Na czym polega fenomen tegoż miasteczka w miasteczku?

Na malowniczym terenie belgijskiego Essen odrestaurowano oryginalne bryły z nacechowaniem historycznym. Qville Ecological Co-Housing o powierzchni 1,7 hektara obejmuje 44 domy o niemal zerowym zużyciu energii. Projekty tych domów obejmują bryły o metrażu mieszczącym od jednej do czterech sypialni, ale także spotkać tu można domy wielopokoleniowe. Projekt w swoim założeniu „współmieszkania” zakłada przestrzeń przeznaczoną na pomieszczenia ogólnodostępne. Mowa tutaj o krytym basenie oraz strefie wellness. Na terenie dawnych stajni znaleziono miejsce również na miejsce do pracy oraz zadaszony taras z widokiem na oczko wodne. Twórcy nazywają tą przestrzeń swoistym centrum kultury.

Qville Ecological Co-Housing – przestrzeń współdzielona

Mieszkańcy mają dostęp do miejsc car-sharingu i stacji ładowania energii słonecznej. Na terenie obiektu rozparcelowano garaże rowerowe – ten zabieg podkreśla całkowity brak ruchu ulicznego. Tak zwane „kocie łby” stanowią jednocześnie chodnik, dróżki prowadzące do domów oraz pas dla rowerów. W części komercyjnej – tak Qville Ecological Co-Housing posiada nawet i taką strefę! – znajdującej się w przedniej części obiektu znajduje się pub i B&B dla turystów. Przy wejściu znajduje się powierzchnia ekspozycyjna z informacjami dotyczącymi idei miejsca. Znaleźć tam można również szczegóły historyczne dotyczące tego miejsca. Ot, miasteczko w miasteczku!

Lokalizacja: Essen, Belgium
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne