Nowoczesna stodoła

Ten niewielki budynek należący kiedyś do kolei, wybudowany w 1867 roku, został dosłownie „przestrzelony” przez spory element ze stali kortenowskiej.
Po dwóch stronach budynku powstały dwa elementy o ostrych liniach i dużych, przeszklonych powierzchniach, które pokazują piękno rosnącej tu zieleni. Niewielki „Railway House” dosłownie przekracza swe stare ramy i przenosi krajobraz do środka.

We wnętrzu usunięto wprowadzane z czasem zmiany, pozostawiając czystą i charakterystyczną cegłę. Te stare elementy tworzą poczucie bezpieczeństwa i łączą wszystkie otwarte przestrzenie domu. Ze środka domu widać długą przestrzeń i schody, które pozwalają przemieszczać się na różne poziomy budynku. Po stronie wschodniej w przybudówce znalazło się wejście i salon. W części piwnicznej urządzono sypialnię wraz z łazienką. Po nowej stronie południowej stworzono natomiast prywatne patio.

Inaczej zorganizowana jest przybudówka po stronie zachodniej – tu postawiono na szerokość, a  nie na długość. Jadalnia połączona jest z kuchnią, znajdującą się w starym budynku. Część zewnętrzna starego domu jest teraz wnętrzem jadalni, a patio wygląda właściwie jak przestrzeń wewnętrzna. Stare elementy i nowe dodatki przenikają się w sposób zaskakujący. Twarde i surowe materiały nie zakłócają łagodnej, ciepłej atmosfery starego domu. Klasyki designu łączą się z przedmiotami znalezionymi w różnych miejscach, perski dywan ociepla twardą, betonową podłogę a deska surfingowa nie kłóci się ze starym murem. Dom zdobi również niezwykła kolekcja sztuki, która nadaje każdej przestrzeni szczególną i unikatową atmosferę.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt: ZW6 interior



Foto: JR Works



Tekst: nowoczesna STODOŁA


więcej

architekci

zdjęcia

komentarze

zobacz ten wpis na FB