Ranczo Illinois Creek

Projekt o nazwie “Ranczo Illinois Creek” to cała seria zabudowań, stojących na farmie w hrabstwie Wabaunsee w Kansas. Projekt powstał z myślą o pięcioosobowej rodzinie i ich gościach, którzy odwiedzają to miejsce najczęściej latem.

Celem projektu, za który odpowiada firma El Dorado, było stworzenie emocjonalnych więzi między ludźmi i wyjątkowym krajobrazem tego miejsca. Budynki celowo nawiązują swym wyglądem do rodzimej architektury, skupiając się na innowacyjnych niuansach i nowoczesnych materiałach.

Zespół projektowy rozpoczął pracę nad tym projektem od dokładnego zapoznania się z miejscem – topografią działki, warunkami hydrologicznymi oraz wzorcami związanymi z ruchem słońca i kierunkami wiatru. Zbocze, na którym ostatecznie postawiono ranczo, delikatnie opada od południa. Na południowym krańcu działki znajduje się sztuczny staw, STODOŁA oraz pastwiska dla bydła. Dom został więc ustawiony tak, by stanowił część większego kompleksu rancza. Warunki na miejscu oraz oczekiwania rodziny sprawiły, że architekci zaprojektowali cztery osobne skrzydła, z których każde charakteryzuje prosty, prostokątny kształt i dwuspadowy dach. nowoczesna STODOŁA ustawiona jest odpowiednio względem lokalnej topografii tak, by jego plan mieścił się przede wszystkim w układzie parterowym, który może służyć wielu funkcjom.

Każde skrzydło blokuje w pewnym stopniu wiatr i tworzy zaciszne miejsca zewnętrzne, podczas gdy okna ustawiono tak, by pozwalały na pasywne chłodzenie wnętrza. Wszystkie budynki maksymalnie korzystają też z ciepła słonecznego, ponieważ ustawiono jest zgodnie z wzorcami stosownymi dla każdej pory roku.

Sama rezydencja przypomina nieco swym wyglądem inne zabudowania na farmie, które mają drewniane konstrukcje na wapiennych fundamentach i przykryte są metalowymi dachami. Cztery skrzydła projektu mają więc drewnianą, cedrową elewację i dachy pokryte blachą falistą. Poszczególne elementy rezydencji połączone są przeszklonymi pomieszczeniami z płaskimi dachami, z których część obsadzono rodzimą roślinnością, podkreślając jeszcze związek z otaczającą dom przyrodą.

Architekci starannie rozplanowali sposób przemieszczania się po domu tak, by można było doświadczać różnego rodzaju widoków. W kluczowych miejscach umieszczono świetliki, by odpowiednio skupiać uwagę na widokach poziomych lub pionowych oraz odpowiednio doświetlić konkretne miejsca.

W bardziej publicznej, centralnej części domu znajduje się kuchnia, salon, jadalnia oraz patio. W tym miejscu architekci zaaranżowali też przedpokój, toaletę oraz spiżarnię. Wejście łączy przestrzeń publiczną z garażem, nad którym znajduje się osobny apartament dla gości z sypialnią i łazienką. Sypialnie rodzinne zorganizowano w dwóch osobnych, „prywatnych” częściach, które połączone są z przestrzenią publiczną kolejnym przeszklonym przejściem. Jedną z takich konstrukcji zajmuje sypialnia główna, a drugą sypialnie dzieci.
Finalny efekt tego projektu to rezydencja, która przyznaje nadrzędną funkcję swemu otoczeniu i tworzy równowagę między uhonorowaniem rodzimej architektury oraz śmiałej nowoczesności.

Lokalizacja: Kansas, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne