Nowoczesna stodoła

Ten niewielki, funkcjonalny budynek powstał na fundamentach starego letniskowego domku, pod Utrechtem. Inwestorzy nie chcieli zwiększać powierzchni domu i bardziej niż to konieczne ingerować w półdziki ogród i przyrodę. Marzyli za to o nowoczesnym i dobrze zaprojektowanym wnętrzu i takiej architekturze, która pozwoli maksymalnie wykorzystać uroki natury.
Projekt to efekt współpracy projektanta wnętrz Roela van Norela i pracowni architektonicznej Zecc Architecten. Forma budynku jest prosta, ale wykonana z ogromną dbałością o detale. Projektant i architekci trzymali się archetypicznej bryły wiejskiego domku - cztery ściany, spadzisty dach. Postawili na naturalne, szlachetne materiały - kamienne płytki, drewno cedru, patynowana stal. Dzięki temu nowy dom wtapia się doskonale w otaczający go ogród i las.

Największą zaletą domu są ogromne przeszklenia - niemal całkowicie ze szkła wykonano szczytową ścianę, a także jedną z bocznych elewacji. Nic nie zakłóca więc widoku na drzewa, krzewy i otwartą łąkę. A jeśli mieszkańcy chcą się ukryć - wystarczy, że użyją ruchomych, drewnianych żaluzji. Można je całkowicie zamknąć, odcinając się od świata zewnętrznego, ale można też różnie ustawiać, wpuszczając do wnętrz mniej lub więcej światła.

W drugiej szczytowej ścianie jest tylko wąskie przeszklenie. Druga ściana boczna nie ma w ogóle żadnego okna; do domu wchodzi się przez przeszkloną ścianę szczytową.
W przeszklonej części domu umieszczono kuchnię i pokój dzienny. Po przeciwnej stronie znalazła się sypialnia, nad którą wygospodarowano jeszcze dodatkowo nieco miejsca na antresoli; poza nią wnętrze domu otwarte jest na więźbę dachową, co sprawia, że przestrzeń nabiera wysokości i oddechu. Sypialnię w razie potrzeby można oddzielić od reszty domu za pomocą ruchomych paneli.

W pozbawionej okien dłuższej ścianie umieszczono wszelkie instalacje wodne i kanalizacyjne. Za drzwiami i drzwiczkami kryją się łazienka z prysznicem, toaleta, kuchnia ze zlewozmywakiem, szafy i szafki. Tutaj także umieszczono wkład kominkowy; kominek opalany jest drewnem. To dzięki niemu w domku jest ciepło nie tylko latem.

Dzięki współpracy architektów z projektantem wnętrz, a później także z wykonawcami wszystkich prac, powstał wyjątkowo udany dom. Na każdym kroku widać tu dbałość o detale, staranny dobór kolorystyki i materiałów. Każdy centymetr domu jest dobrze zaprojektowany, a przestrzeń maksymalnie wykorzystana i funkcjonalna. Jednocześnie zarówno bryła budynku, jak wnętrza są proste i łatwe w utrzymaniu.

Piękne widoki, które roztaczają się z domu, sprawiają, że dom wydaje się znacznie większy niż w rzeczywistości.

Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej