Nowoczesna stodoła

Przedmiotem rekonstrukcji wiejskiej posiadłości w Południowych  Czechach było rozszerzenie jej możliwości mieszkalnych
oraz podwyższenie komfortu użytkowania, umożliwiając całoroczny pobyt. Położono nacisk na nowoczesną koncepcję aranżacji  i wrażliwe podejście do zachowania oryginalnych elementów, ogólnego charakteru architektonicznego oraz atmosfery. Gospodarstwo jest  tradycyjnie usytuowane wokół wewnętrznego dziedzińca. Trzy obiekty ustawione są w kształcie litery U, zamknięte otaczającym murem z bramą wjazdową.

Głównym zadaniem było stworzenie dwóch bardziej prywatnych,  a jednocześnie połączonych wzajemnie jednostek mieszkalnych użytkowanych przez kilka pokoleń. Niezależność jest celowo naruszona poprzez pozostawienie jednej kuchni. Mieszkańcy stale się więc spotykają w oryginalnej izbie przy piecu. Dziadkowie użytkują dolny poziom pierwotnej chałupy, a rodzice z dzieckiem mają poddasze oraz zabudowę wykonaną na skrzyżowaniu chałupy i istniejącej stodoły.

Na skrzyżowaniu na parterze umieszczono hol wejściowy z klatką schodową, garderobę, pomieszczenie techniczne, łazienkę oraz  pokój dziecinny skierowany przeszkloną częścią na stodołę i ogród wschodni. Na poddaszu usytuowano sypialnię z łazienką, atelier i teren galerii, umożliwiającej optyczne połączenie ze stodołą. Stodołę wyczyszczono i rozświetlono za pomocą przezroczystych dachówek. Stodoła będzie  miejscem dziecięcych zabaw, imprez rodzinnych, uroczystości oraz oglądania filmów z estrady powstałej poprzez odizolowanie schodów prowadzących do piwniczki pod stodołą.

Parter małego południowego obiektu ma służyć jako pracownia z osobną  łazienką, a w części pozostawiono garaż ogrodowy. Przestrzeń poddasza zostanie przebudowana  na pokój dla gości z osobną łazienką.

Podziwiaj naszą galerię na Pinterest oraz poczytaj aktualności na Facebook

Architekt i zdjęcia: skvadra architekti



Tekst: nowoczesna STODOŁA







 
więcej