Tak, aby nowe i stare tworzyły harmonijnie funkcjonującą całość

Jabloňovce to stosunkowo duża wieś, położona u podnóża wzgórz Szczawnickich. Poszczególne działki dzielą otaczające wzgórza na wąskie działki, co nadaje wsi wyjątkowy charakter z bardzo charakterystycznym krajobrazem dachowym. Typowa jest tu zabudowa domów parterowych z dachem portalowym, dwuspadowym lub czterospadowym.

Wzór do naśladowania

Domy są wąskie, o układzie ciągłym, sięgającym w głąb działki. Czytelna hierarchia pomieszczeń, przestrzenie reprezentacyjne od strony ulicy, funkcje użytkowe rozmieszczone na działce. Domy w większości wyposażone są pomieszczeniami gospodarczymi. Oprócz domu na większości działek znajduje się również STODOŁA.

Odbudowany przez nas budynek był podobny. Za salą reprezentacyjną znajdowały się dwa mniejsze pokoje i kuchnia.

Adaptacja nowego budynku

nowoczesną STODOŁĘ wykończono szeregiem pomieszczeń o charakterze gospodarczym. Elewację domu i wejście przykryto wystającym dachem, tworzącym szczyt. Do budynku wchodziło się przez środek planu. Wszystkie pomieszczenia w domu były stosunkowo ciemne, oświetlone jedynie małymi otworami.

Przebudowa miała na celu dostosowanie domu do dzisiejszych wymagań mieszkaniowych. Przekształcenie części gospodarczej w przestrzeń socjalną dla mieszkańców i gości, a tym samym stworzenie odpowiedniej części dziennej domu z połączeniem z tarasem. Głównym wymogiem było zachowanie wiejskiego charakteru domu.

W nowym domu najważniejszą zmianą była funkcja ogrodu, który pierwotnie był podwórkiem, by stać się strefą relaksu. Z tego ustalenia wynikało usytuowanie części dziennej w centrum działki i związane z tym zakończenie budowy domu. Usunięcie części gospodarczej stworzyło wystarczająco dużo miejsca na nowe lokale. Istotnym elementem oryginalnej zabudowy była konstrukcja dachu i więźby, drewno nadało domowi rustykalny charakter, prostota. Zasadę tradycyjnego rozmieszczenia domu, dodawania przestrzeni w kierunku lądu, urzeczywistniała jednolita linia dachu. Jednocześnie patyna na starym pokryciu dachowym nadała budynkowi odrobinę trwałości, była i jest integralną częścią jego charakteru. To wszystko były wskazówki, które mówiły nam coś o architekturze przyszłego domu.

Poprzez umieszczenie strefy mieszkalnej w centrum ogrodu zaistniała potrzeba optycznego zamknięcia zachodniego krańca działki. Jednocześnie poszukiwano miejsca na saunę, magazyn i garaż. Inspiracją stały się obiekty sąsiednich stodół. Kształt, objętość i materiały użyte w nowej STODOLE są ściśle oparte na lokalnych wzorach. Z kolei lokalizacja jest zgodna z miejscem pierwotnego wejścia. Tworzy to chronione podwórko między STODOŁĄ a domem. Resztę gruntu pozostawiamy do dokończenia właścicielom. Ogród przeznaczony jest do wypoczynku i częściowo do wypoczynku warzywnego.

Powierzchnia: 214 m2
Lokalizacja: Jabloňovce, Słowacja
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne