Rekreacyjna Villa Terschelling

Na szczycie wydm wyspy Terschelling w północnych Niderlandach powstała rekreacyjna willa, która zapewnia spektakularne widoki na samą wyspę oraz słynne Morze Wattowe, które jest wpisane na Listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Willa o powierzchni 120 m2 wtapia się w otaczający ją krajobraz, naśladując łagodne linie wydm. nowoczesna STODOŁA podzielona jest na trzy części: użyteczną strefę kompaktową, sypialnie z łazienkami oraz w pełni przeźroczystą strefę, która działa jako element przejściowy i służy za otwarty salon o podwójnej wysokości.

Strefa kompaktowa jest w pełni ukryta za tzw. „ścianką szafek”, która zapewnia jednocześnie dostęp do tajemnych pomieszczeń domu i różnych funkcji. Z łazienki na pierwszym piętrze można przykładowo, leżąc w wannie, otworzyć klapę znajdującą się w ściance, aby odkryć widok na wyspę i ciągnący się dalej akwen.

Elewacja budynku to ciąg dalszy ukrytych powierzchni. Niewidoczne na pierwszy rzut oka żaluzje można otworzyć wprowadzając nie tylko sporo dziennego światła do wnętrza trzech sypialni i terenu głównego wejścia, ale też odsłaniając w ten sposób kolejne widoki na otoczenie. Kiedy żaluzje zewnętrzne są zamknięte, willa zamienia się w drewniany monolit na szczycie wydmy. Po otwarciu wygląd domu zdecydowanie się zmienia, a sam budynek aktywnie współgra z otaczającym go krajobrazem.

Interakcje między wnętrzem a zewnętrzem budynku widoczne są wyraźnie z salonu, gdzie szklaną fasadę można całkowicie otworzyć na duży taras od południa. Podłoga z salonu przechodzi na taras, sprawiając wrażenie, że taras jest przedłużeniem wnętrza. Dzięki temu, że wydma opada dość stromo za tarasem, mieszkańcy mogą cieszyć się niekończącym się widokiem na okolice.

Do domu dobrano specjalne meble firmy Danish Design ze względu na ich prosty, surowy charakter. Meble te pojawiają się zarówno we wnętrzu, jak i na zewnątrz budynku.

Choć nowoczesna STODOŁA ma stosunkowo niewielką powierzchnię, architekci stworzyli w nim zaskakującą liczbę różnych przejść i ścieżek komunikacyjnych. W sumie dom ma aż sześć miejsc, przez które można do niego wejść, a w środku można krążyć nawet wokół kominka, który zapewnia ogrzewanie dla całego budynku.

Materiały zastosowane w tym projekcie cechuje ogromna prostota. Woskowane drewno tworzy zarówno dach, jak i elewację. Wewnątrz przetworzone drewno brzozowe pokrywa wszystkie ściany, przy których wyróżniają się 4 belki konstrukcyjne z laminowanego drewna. Stają się one również ozdobą wnętrza, tworząc spójną atmosferę w różnych przestrzeniach, przez które przebiegają.

Ze względu na brak dostępności materiałów budowlanych na samej wyspie, całą willę trzeba było w całości prefabrykować w różnych segmentach na lądzie, by przewieźć je później łodziami w pobliże terenu budowy. Prefabrykacja poszczególnych elementów nie tylko przyspieszyła czas samej budowy, ale też zapewniła odpowiednią dbałość o detale.

Lokalizacja: Niderlandy
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne