Renovation d’une ferme

Do gruntownego remontu starej farmy podeszli architekci z Juma poszukujący idealnej równowagi pomiędzy starym i nowym.

Mimo, że obiekt początkowo miał swój urok, nie było w nim przestronności i światła. Tak więc z tyłu powstało ogromne okno dające widok na piękny ogród i jednocześnie wpuszczające dużą ilością naturalnego światła. Nowa stolarka wyraźnie odróżnia się od istniejących otworów okiennych poprzez zastosowanie czarnych ram, więc nie ma zamieszania, które przedmioty są autentyczne, a które nie.

Częściowo rozebrano piwniczkę aby stworzyć dużą otwartą kuchnię z wyspą wykonaną z prawdziwego kamiennego bloku. Tradycyjny piec idealnie pasuje do wiejskiego stylu zaś fronty szafek w dębowej okleinie nadają kuchni ciepły wygląd. Obok jadalni znajdują się całkowicie odnowione schody.

Uzupełnieniem salonu jest przemyślana duża szafa, w której książki i rzeczy osobiste mogą być pokazywane. Te drobiazgi sprawiają, że dom stał się prawdziwy.
Cenne elementy, takie jak imponujący kominek, zostały zachowane. Stare ciężkie belki zostały wypiaskowane i zaimpregnowane, podczas gdy reszta drewnianego sufitu pomalowano na biało, w przeciwieństwie do nowej ciemnej podłogi (z ogrzewaniem podłogowym). Wielki urok, który emanuje z tego miejsca uzyskano poprzez celowe mieszanie subtelnych kolorów i materiałów.

Biorąc pod uwagę liczne drewniane belki sufitowe, wybór opraw oświetleniowych miał bardzo duże znaczenie. Nad wyspą kuchenną została wybrana subtelna listwa, której światło uwypukla blaty. Jeśli chodzi o lampę nad stołem, klient miał specyficzne wymagania. Istniało zapotrzebowanie na dużą elastyczność w zależności od liczby gości. Architekci Juma zdecydowali się na użycie trzech lamp mogących funkcjonować razem jako z jedną piękną całość lub powieszonych w odległościach od siebie.

Tekst: nowoczesna STODOŁA
 

Czytaj więcej

Zobacz podobne