Renowacja domu w Szwajcarii

Ten projekt obejmował renowację części mieszkalnego budynku w miejscowości Sils Maria w Szwajcarii. Dom ten był kiedyś budynkiem rolniczym, a jego nowa wersja zachowała wiele cech ze swej przeszłości, wydobywając piękno ze starych, drewnianych elementów.

Ściany zewnętrzne budynku zostały docieplone od zewnątrz oraz wykończone warstwą tynku, ale dawna konstrukcja dachu nadal pozostaje widoczna, zdradzając swój wiek. Dom zyskał nowy podział wnętrza, nowe schody oraz odpowiednie ściany działowe, które służą nowej organizacji pomieszczeń. Pokoje mają skromne rozmiary, ale są dobrze podzielone w stosunku do obniżonych sufitów i są starannie zaprojektowane tak, by wykorzystywały dostępną przestrzeń z każdą niszą i wnęką.
Wybór materiałów wykończeniowych stwarza wrażenie harmonii. Podłogi pomieszczeń głównych to dębowy parkiet. Otynkowane ściany są ciemnoszare, ale dobrze kontrastują z białymi i drewnianymi sufitami. Łazienki są wyłożone płytkami z geometrycznymi kształtami o grafitowej kolorystyce. Dębowe schody w połączeniu z poręczami z brązu tworzą efekt „rzeźby” i zwracają uwagę na rzemieślniczą dbałość o szczegóły.
Każdy element tego domu (łóżka, szafy, kuchnia) został zaprojektowany z myślą o lokalnych materiałach, ale w sposób, który nawiązuje do bardziej urbanistycznej atmosfery.

Lokalizacja: Sils Maria, Szwajcaria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne