Zrównoważona przebudowa starego domu wakacyjnego

Podczas tej renowacji stary dom wakacyjny został przekształcony w przyjazną dla użytkownika farmę. To nie była tylko przebudowa, ale przebudowa i rozbudowa. Architekt Bart Coenen ujawnia swoją współczesną interpretację tego gospodarstwa, które wydaje się unosić w krajobrazie.

Klientka, skontaktowała się z Bartem Coenenem w celu przeprowadzenia wstępnej rozmowy, po której odwiedzili jej działkę z gospodarstwem. Zamiarem było przekształcenie go w przyjazny dla użytkownika dom ze wszystkimi ważnymi funkcjami.

„Na dużej działce, opadającej do tyłu, zbudowano stary dom wiejski z wyjątkowym widokiem na krętą rzekę Nete. Rodzice właścicielki wykorzystywali tę posiadłość jako dom wakacyjny. Zgodnie z naszą wizją nie podeszliśmy do projektu klasycznie, ale wyszliśmy od nastawienia charakterystycznego dla eleganckiego designu. W projekcie połączono zatem tradycyjne zewnętrze z nowoczesnym wnętrzem. Na pierwszy rzut oka widać długą fasadę farmy, ale zaskakuje ona swoim unoszącym się charakterem, ażurową fasadą i otwartym wnętrzem.”

„Typologia gospodarstw przetrwała całkowicie. Zdecydowaliśmy się na tradycyjną konstrukcję charakterystyczną dla tego stylu, w której po dokładnym oczyszczeniu ponownie wykorzystaliśmy oryginalne cegły licowe i dachówki. Pracowaliśmy również w oryginalnym wiązaniu murarskim i zaprawie. ” –  mówi architekt.

Na piętrze mieści się tylko strych. Na antresoli znalazło się miejsce na biurko. Dwie sypialnie i łazienka znajdują się we frontowej, bardziej zamkniętej części kubatury. Przestrzenie te mają nieco bardziej kameralny charakter. Łazienka znajduje się między sypialniami. W pełni otwarta kuchnia, jadalnia i część dzienna mieszczą się w dobudówce z tyłu i mają widok na ogród i naturalny krajobraz. Z uwagi na zastosowanie dużych przeszkleń, pomieszczenia te mogą cieszyć się naturalnym światłem dziennym.

„Dom ocieplono zgodnie z dzisiejszymi standardami. Dom wyposażono w system  ogrzewania podłogowego w połączeniu z pompą ciepła powietrze-woda . Świeże powietrze jest dostarczane przez kratki okienne Invisivent w sypialniach i pomieszczeniach mieszkalnych. Zanieczyszczone powietrze jest odsysane za pomocą wentylatora mechanicznego. Dzięki ponownemu wykorzystaniu istniejących cegieł licowych i dachówek ograniczono ilość odpadów z rozbiórki oraz zaoszczędzono na zakupie nowych materiałów.” – stwierdza Coenen.

Lokalizacja: Meerhout, Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne