Renowacja STODOŁY w 3 miesiące

Renowacja STODOŁY w 3 miesiące

Każdy, kto kiedykolwiek przebywał na strychu, prawdopodobnie pamięta pachnące siano, lekki wiatr, który w nocy wieje przez belki, i trzask przy każdym ruchu. Rodzina w Waldviertel przekształciła STODOŁĘ w dom wakacyjny

Puste budynki gospodarcze można znaleźć prawie w każdym miejscu w Waldviertel. W Raabs an der Thaya rodzina spełniła marzenie i zamieniła starą STODOŁĘ w dom wakacyjny.

Funkcjonalność i prostota

Projekt zrealizowano wspólnie z ah3 Architekten. Rustykalną, a jednocześnie nowoczesną, przestrzeń mieszkalną stworzono na 80 m2.

„Stary dom miał ustalony układ pomieszczeń, który pozostawiał niewielką swobodę projektowania: małe, wąskie pokoje, małe okna”, wyjaśnia AH3 sytuację początkową.

Jednak dla budowniczych ważny był otwarty plan piętra, który zapewniał rodzinie największą możliwą elastyczność. I tak usunięto drewniane ściany wewnątrz. „Nie pełnią żadnej funkcji pomocniczej, jeśli je wyjmiesz, w STODOLE jest więcej miejsca”, mówi dyrektor zarządzający AH3 Johannes Kislinger.

Pokoje są proste. Właścicielom budynków zależało przede wszystkim na doborze materiałów – powinny być naturalne, stosowanie styropianu było zabronione.

Konstrukcja

Zastosowano konstrukcję szkieletową. Ze względu na wysoki stopień prefabrykacji, budowę ukończono w zaledwie 3 miesiące. Jak w każdym domu, w STODOLE znajdują się wszystkie niezbędne pomieszczenia – kuchnia, łazienka, sypialnie i salon.

Duże drzwi STODOŁY wpuszczają do wiele światła. Podłogę na tarasie wykonano z drewna modrzewiowego. Okna wstawiono do środka, dzięki czemu nie trzeba ich tak często myć.

Ekologiczna STODOŁA

Ponadto według Kislingera dom ma dobrą funkcjonalność termiczną. „Zimą promienie słońca przenikają przez okna do domu i ogrzewają go”. Dodatkowo ciepło zapewnia piec opalany drewnem, a instalacja solarna zamontowana na budynku obok. Panele odprowadzają zmagazynowane ciepło do wnętrza poprzez ogrzewanie sufitowe.

Latem mocne słońce odbija się od zamkniętych drzwi STODOŁY – działając jak ogromne okiennice.

Zaciszny wewnętrzny dziedziniec zapewnia prywatność. Ogród stał się dodatkową przestrzenią życiową dla rodziny. Został również zmodernizowany.

„Wielu podoba się mieszkanie w STODOLE, ale nie zawsze dostajesz pozwolenie od władz budowlanych” – mówi AH3. Przepisy budowlane i prawo budowlane, zwłaszcza jeśli chodzi o mieszkanie w budynkach gospodarczych, bywają surowe.

Były też jasne wytyczne od władz dotyczące przebudowy STODOŁY w Raabs an der Thaya, mówi Kislinger. Na szczęście nowoczesna STODOŁA została pomyślnie ukończona.

Więcej renowacji starych STODÓŁ znajdziesz tutaj

Lokalizacja: Waldviertel, Austria
Tekst: nowoczesna STODOŁA

Czytaj więcej

Zobacz podobne