Nowoczesna stodoła

Przeprojektowany dom, który dopasował się do porośniętego wysokimi trawami regionu Kansas, oddaje hołd swej przeszłości i okolicy, w której powstał.
David i Kathy Dowell przez wiele lat szukali idealnego miejsca na weekendowe wypady, ale nigdy nie brali pod uwagę prerii na wschodzie Kansas, choć miejsce to znajduje się zaledwie dwie godziny drogi od ich domu. Do tego miejsca trafili po raz pierwszy w 2004 roku, odwiedzając klienta firmy architektonicznej Davida. I wtedy zaparło im dech w piersiach – okolica i krajobrazy były tak piękne, że oboje byli zauroczeni i stopniowo zakochali się w tym regionie. Poszukiwania nie były proste, ponieważ zaledwie niewielka część tamtejszych ziem zmienia obecnie swoich właścicieli. Po latach poszukiwań udało się jednak parze znaleźć blisko 5-cio hektarową działkę ze starym, wiejskim domem. Choć budynek powstał w 1893 roku, architekt David Dowell i jego żona Kathy stali się dopiero trzecimi właścicielami wiejskiej posiadłości.
Po wieloletnich poszukiwaniach, para zaczęła się zastanawiać co zrobić z domem, który stał na ich działce. W końcu – po kolejnych dziesięciu latach – David i Kathy postanowili, że wiejski, wapienny domek odnowią i powiększą, tworząc ostatecznie dom o powierzchni blisko 120 m2. „Nie trzeba wybierać między starym a nowym” – mówi David. „Już samo myślenie w ten sposób jest błędne.”
Para zdecydowała się na przeprojektowanie domu, ponieważ stał on w idealnym miejscu – w otoczeniu starych wiązów, klonów i czerwonych cedrów. Przez wiele weekendów nowi właściciele obserwowali jak po działce przemieszcza się słońce i z której strony wieją najmocniejsze wiatry. Do domu wprowadzili się w końcu w 2016 roku, ale nawet wtedy prace jeszcze nie zostały zakończone.
„To była analiza prowadzona z ogromną cierpliwością” – przyznaje Kathy. „Postanowiliśmy spędzać tu czas, zobaczyć co nam się podoba, jak przemieszczamy się po samym budynku” – wyjaśnia.
Nowy dom jest pełen starych akcentów, co widać już przy wejściu. Nad drzwiami oryginalnej konstrukcji zachowano wygrawerowany rok budowy domu – „1893”. Wewnątrz nie brakuje elementów współczesnych. W sypialni głównej stoją krzesła Hay i piękny, czarny kominek Wittusa, a sufit ma oryginalny, jasnoniebieski kolor. „Ten błękit – bardziej niż jakakolwiek inna powierzchnia –zmienia się stosownie do tego, co dzieje się na zewnątrz” – wyjaśnia właścicielka.

Lokalizacja: Kansas, USA
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

David Dowell

komentarze

zobacz ten wpis na FB