Nowoczesna stodoła

Zabudowania znajdują się w wiosce Upper Swell w rejonie Cotswolds, a pierwotny dom był od 20 lat zamieszkiwany przez dyrektora firmy zajmującej się projektem, który po latach uznał, że jego rodzina potrzebuje większej przestrzeni do życia. Przybudówka zapewnia więc dodatkową powierzchnię, którą w projekcie wykorzystano na większą kuchnię i jadalnię, a także na nową, dodatkową sypialnię z łazienką, które znalazły się na poziomie antresoli.
Cała nowa konstrukcja została obita panelami z blachy falistej, a sam projekt miał stanowić nawiązanie do rolniczego charakteru tutejszych zabudowań, przypominając w dużym stopniu lokalne szopy.
Przybudówkę ustawiono w taki sposób, by dopasowała się ona do oryginalnej orientacji domu, choć odsuwa się nieco w tył, oddając symbolicznie palmę pierwszeństwa budynkowi z kamienia. Ciemnoszary kolor metalu został również wybrany po to, by zminimalizować wizualny efekt nowego budynku na otaczające go wiejskie krajobrazy.
Duże przeszklenia wprowadzają do wnętrza sielskie widoki, w tym widok na sąsiadujący z domem wybieg dla koni, kupiony przez właścicieli kilka lat temu. Wcześniej trudno go było dostrzec przez niewielkie okna wiejskiego domku, co sprawiało, że mieszkańcy nie mogli w pełni cieszyć się ze swego nowego nabytku.
„Koncept tego projektu polegał na tym, by stworzyć wrażenie wolnostojącego budynku rolniczego” – wyjaśnia Andy Lucas, dyrektor firmy Eastabrook i jednocześnie właściciel domu.
Blachę falistą wybrano nieprzypadkowo, ponieważ to właśnie ten materiał sprawił, że właściciele o wiele szybciej uzyskali zgodę na rozbudowę domu. Spore znaczenie miała też zaleta praktyczna tego materiału, który przez co najmniej 30 lat nie będzie wymagał ponownego malowania. „Cały dom został postawiony w dwa dni, co znacznie pozwoliło zaoszczędzić na kosztach budowy” – dodaje Lucas.
Wewnątrz przybudówka stanowi prosty element z przestrzenią o podwójnej wysokości oraz niewielką antresolą. Zastosowane wykończenia mają również podkreślać wiejski charakter domu.
„Wnętrze budynku celowo pozostawiliśmy minimalistyczne, by odzwierciedlało ono prosty wygląd stodoły” – mówi Lucas. „Chcieliśmy też stworzyć kontrast między nowym projektem a znanymi z XIX wieku wiejskimi domami tutejszych farmerów.”
Starą i nową konstrukcję połączyło przeszklone przejście z płaskim dachem, zapewniając widoki nie tylko na ogród, ale też tylną część domu.

Lokalizacja: Wielka Brytania
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej