Nowoczesna stodoła

To atrakcyjne miejsce dziedzictwa kulturowego, otoczone dobrze utrzymanymi, zabytkowymi farmami, jest dobrze znanym wśród podróżnych miejscem, przy którym zawsze warto się zatrzymać.
Funkcjonujący wciąż młyn, który należy do lokalnej społeczności, jest jednym z ważnych elementów tego skansenu.
 
Na etapie planowania nowego miejsca parkingowego dla nowej Krajowej Trasy Turystycznej okazało się, że dwa stojące tu budynki były w takim stanie, że wymagały zdecydowanych zmian. Chodziło o toalety oraz centralę komunikacyjną. Kiedy okazało się, że skansen potrzebuje dodatkowej przestrzeni wystawowej, zarządcy uznali, że najlepiej będzie zebrać wszystkie dodatkowe funkcje pod jednym dachem.
 
O charakterze budynków zdecydowało w zasadzie ich otoczenie, ponieważ musiały one pasować do miejsca. Naturalnym materiałem do budowy było drewno, a architektura miała odzwierciedlać obecne czasy, demonstrując jednocześnie głęboki szacunek do integralności z kulturowym dziedzictwem skansenu.
 
Główna konstrukcja składa się z ramy z klejonego warstwowo drewna, która wypełniona jest dużymi elementami drewnianymi lub szklanymi. Elewacja zewnętrzna została wykonana z wysokiej jakości, lokalnego drewna sosnowego, które zostało zaimpregnowane w naturalny sposób. Wszystkie łączniki są zrobione ze stali kortenowskiej, co nadaje budynkowi naturalny, zardzewiały wygląd.
 
Przestrzeń parkingu zamykają duże, płaskie bloki kamienne, które wyznaczają także miejsce wjazdu. Las brzozowy, który rośnie od frontu został oczyszczony na tyle, by przez gałęzie wpadało do wnętrza delikatne słońce, miękko oświetlając przestrzeń wystawową.

Lokalizacja: Norwegia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
 
więcej