Nowoczesna stodoła

Firma BUREAU podjęła się renowacji małego domku w Genewie, w którym na razie zamieszkał Pan Barrett – postać zmyślona, dla której inspiracją był główny bohater filmu „Służący” z 1963 roku.

Jak mówią architekci, ten projekt powstawał od środka. Miał on wprowadzić intymność, bogactwo percepcji oraz różne doświadczenia sensoryczne, z których czerpać mają ludzie zamieszkujący niewielki budynek o powierzchni w sumie 70 m2. Aby wykonać to zadanie, firma całkowicie opróżniła wnętrze starego budynku, który początkowo podzielony był na piwnicę i małe mieszkanie urządzone na parterze. W ramach renowacji drewniany domek został podniesiony i przesunięty na bok, by wzmocnić i odpowiednio przerobić dawne fundamenty. Wzmocniono i zmodernizowano także sam domek, który ostatecznie został nałożony na nowe, podniesione fundamenty.
Budynek, który powstał w ramach gruntownej renowacji, ma uczestniczyć w codziennym życiu przyszłych mieszkańców. Ma dwa poziomy, które połączone są ze sobą skomplikowanymi przejściami i schodami, pełnymi różnych punktów widokowych. Oba poziomy wykończone są deskami brzozowymi, które sprawiają, że wnętrza wydają się być ciepłe i przytulne.

Tekst: nowoczesna STODOŁA
Lokalizacja:  Genewa, Szwajcaria
więcej

architekci

komentarze

zobacz ten wpis na FB