Nowoczesna stodoła

Ten rodzinny dom dla czterech osób został zaprojektowany przez biuro architektoniczne G.Natkevicius & Partners i znajduje się na Litwie. Właścicielem jest bankier, który jest też kolekcjonerem starych książek.
W dawnych czasach w miejscu, w którym stoi dom, funkcjonowała odlewnia dział. Klienci kupili tę działkę ze starą, podpiwniczoną konstrukcją z żółtej cegły. Kiedy wyczyszczono gips na starych ścianach okazało się, że domek zbudowany został ze starożytnych cegieł, które powstały w dawnych wileńskich cegielniach. Ze względu na dużą wartość historyczną tego budynku, zapadła decyzja o tym, by zachować stare mury ochraniając je z zewnątrz nową, szklaną konstrukcją.

Architekci zadbali o to, by odpowiednio odnowiono zabytkowy budynek i w jej piwnicy stworzyli bibliotekę dla licznych starych książek, jakie przez lata zgromadził właściciel. Na parterze zorganizowano sypialnie dzieci, a na górze urządzono sypialnię główną.

Schodząc do poziomu piwnicy szklanej konstrukcji, mieszkańcy mogą korzystać z tureckiej łaźni. Zmieścił się tam także garaż na dwa samochody. Na parterze mieści się salon, kuchnia, jadalnia oraz garderoba.

Szklana forma nie zamyka jednak domu, który dzięki niej przenosi się na całą działkę. Z każdego miejsca na parterze można podziwiać fantastyczne widoki i ogromną przestrzeń regionalnego parku. Cała powierzchnia parteru jest jak podwórze zamkniętej w szkle historycznej chaty.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej