Nowoczesna stodoła

Miejscowość położona jest w dolinie, a sama działka graniczy po stronie wschodniej z domkami jednorodzinnymi. Od zachodu rekompensuje to jednak duża przestrzeń i widoki na stary sad. Istniejąca tu kiedyś farma została objęta ochroną i przez trzy pokolenia należała do jednej rodziny. Kiedy kupili ją nowi właściciele, na farmie stały trzy budynki (dom, stajnie i piekarnia), zorganizowane wokół centralnego dziedzińca.
Ceglane budynki z dwuspadowymi dachami są bardzo typowe dla tej okolicy, jak również wykorzystane do ich budowy materiały, ich forma i typologia. Różnią się jednak pod względem rozmiarów, a ich ułożenie dla architektów wydało się być fascynujące. Punktem początkowym dla całego projektu stały się więc istniejące na farmie zabudowania, a architekci postarali się podkreślić różną atmosferę i różne widoki z poszczególnych budynków, łącząc je w spójną całość.
Cały projekt opiera się na istniejących zabudowaniach, ale został powiększony o dwa dodatkowe elementy, które również przykryto dwuspadowym dachem. Architekci ograniczyli liczbę większych interwencji w starych budynkach do minimum, tworząc jednak dodatkowe okna lub drzwi w miejscach, które uznali za niezbędne dla połączenia wszystkiego w jedną całość.
W ten sposób stworzono dwa symetryczne skrzydła po stronie zachodniej głównego budynku. Dwa nowo dobudowane elementy zostały ustawione pod kątem do starego domu, dzięki czemu stworzyły osłonięte patio, które otwiera się na ogród. 

Lokalizacja: Belgia
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej