Nowoczesna stodoła

Brytyjskie studio architektoniczne Moxon odnowiło stary, granitowy budynek gospodarczy w Szkocji, dodając modrzewiowo-metalową przybudówkę. Ten XVIII-wieczny budynek o nazwie Coldrach znajduje się w Parku Narodowym Cairngorms w północno-wschodniej Szkocji. Przed rozpoczęciem prac przypominał opuszczoną ruinę.
Dobudowany element stworzony przez firmę Moxon nawiązuje swą formą i proporcjami do starego budynku rolniczego. Obity został długimi deskami modrzewiowymi oraz płytami metalowymi w kolorze czerwonym, które nadają mu wyjątkowego charakteru.

Architekci czerpali swe inspiracje z małych domków budowanych w stylu zwanym „but and ben”, który do dziś jest widoczny w wielu szkockich wioskach.

Nowa przybudówka w kształcie litery „U” znajduje się z tyłu oryginalnej konstrukcji i połączona jest z nią przejściem. Podobnie jak nowa część domu, także element łączący obity jest modrzewiem i blachą falistą.

„Przybudówka została osadzona delikatnie poniżej poziomu terenu, tworząc w ten sposób lepsze nawiązanie do otaczającego dom krajobrazu” – wyjaśniają architekci z firmy Moxton. „Pozwoliło to stworzyć osłoniętą przestrzeń zewnętrzną między oryginalnym budynkiem i nowym elementem, a miejsce to ma swój specyficzny mikroklimat.”

Niewielki przeszklony odcinek w przejściu przylega do kamiennej fasady oryginalnego budynku, wizualnie oddzielając stare od nowego.

W przybudówce, która ma 120 m2, mieści się kuchnia z salonem, w którym znajduje się piec opalany drewnem. Miejsce to ma jeden kąt przeszklony od strony południowo-zachodniej, z którego rozciąga się widok na pobliską górę Lochnagar.

Przesuwne drzwi pozwalają otworzyć wnętrze na podwórze, które zamknięte jest między starą i nową częścią domu. Przesuwne elementy odróżniają się poziomym ułożeniem blachy.
 
Tekst: nowoczesna STODOŁA
więcej

architekci

komentarze

zobacz ten wpis na FB