Nowoczesna stodoła

Pina i Costa zupełnie zmienili starą nieruchomość, która teraz zyskała nową nazwę – MCR2 House. Odnowiony dom ma służyć do wakacyjnego wypoczynku lub przyjmowania gości, ale w razie potrzeby może także stać się całorocznym domem dla właścicieli.
Architekci postanowili zachować „skromny charakter” oryginalnego, stuletniego budynku. Zburzyli nowszą przybudówkę pochodzącą z lat 1950-tych i zastąpili ją taką, która lepiej pasuje do sąsiednich budynków i okolicy. Nowa część domu naśladuje proporcje starego domu wiejskiego i wraz z nim została przykryta jednakowym, nowym dachem. Jednak paleta materiałów zastosowana w przybudówce jest zdecydowanie bardziej nowoczesna, dzięki czemu dwa różne elementy mają swą własną tożsamość. Stary dom ma elewację z odnowionego kamienia, a nowy obity jest ciemną blachą falistą.

- „Istniejący tu wcześniej budynek został zachowany, a pomysł na przybudówkę stał się punktem wyjściowym dla całego projektu” – wyjaśniają architekci. – „Ze względu na niewystarczającą przestrzeń starego domu, postanowiliśmy ją stworzyć powiększając stary budynek.”

- „Pod względem materiałów chcieliśmy stworzyć kontrast między starym i nowym, ale łącząc je tym samym dachem: kamień i blacha falista miały istnieć obok siebie tworząc jedną całość” – dodają architekci.

Dom stoi w pobliżu gór Serra da Estrela na wschodzie Portugalii. Dawny budynek postawiono na początku XX wieku i był on wykorzystywany zarówno w celach mieszkalnych, jak i rolniczych. W ramach prac renowacyjnych zachowano prosty układ wnętrza, urządzając dzienne przestrzenie mieszkalne w nowej części domu o powierzchni 140 m2. W starej części znalazły się natomiast wszystkie sypialnie. W sumie przeznaczono na nie trzy osobne pomieszczenia, ale jest tam również miejsce dodatkowe, które można zamienić na czwartą sypialnię, jeśli pojawi się taka potrzeba.

Nie wszystkie pokoje połączono ze sobą wewnątrz domu. Do jednej sypialni na parterze można wejść bezpośrednio z kuchni, ale druga ma swoje własne wejście. Z kolei miejsce na potencjalną, czwartą sypialnię znajduje się zupełnie osobno. Podobnie jest na piętrze, gdzie z pokoju dziennego przechodzimy do jednej z dwóch sypialni na tym poziomie, a do drugiej wchodzi się po kamiennych schodach znajdujących się na zewnątrz budynku.

W przeciwieństwie do elementów zewnętrznych, które łączą stare z nowym, wnętrze całego budynku ma już charakter nowoczesny. Ściany i sufity są albo pomalowane na biało, albo pokryte panelami ze sklejki. Z kolei kuchnia ma betonowe blaty i bladoróżowe płytki.
- „Naszym celem była neutralność, jaką daje prostota materiałów i iluzja ukrytych szczegółów” – wyjaśniają architekci informując, że wnętrze domu miało skupić się na swoim naturalnym otoczeniu.

Lokalizacja: Portugalia
Tekst: nowoczesna STODOLA
 
więcej

architekci

Filipe Pina Maria Inês Costa

zdjęcia

João Morgado

komentarze

zobacz ten wpis na FB